На днешния ден през 1506 г. по нареждане на папа

...
На днешния ден през 1506 г. по нареждане на папа
Коментари Харесай

Швейцарската гвардия се грижи за сигурността на държавата град Ватикана.

На днешния ден през 1506 година по разпореждане на папа Юлий II е формирана армията на Ватикана - Швейцарската армия, която се грижи за сигурността на страната град Ватикана.

Освен като утвърден настойник на изкуствата, той остава в историята и като един от най-войнствените папи, по време на целия си понтификат (1503-1513 г.) води непрестанни войни. Нуждаейки се от доверена армия, той се стопира на швейцарските бойци, служещи по това време в доста европейски дворове и славещи се като съвършените войни. На 22 януари папа Юлий II дава банкет на първите 150 гвардейци, и тя се смята за рождена дата на Швейцарската армия.

Друг папа - Климент VII, дължи своя живот точно на смелите швейцарци. По време на опостушаването и плячкосването на Рим от войските на императора на Свещената Римска империя - Карл V, на 6 май 1527 година, 147 гвардейци умират, защитавайки своя папа. Оттогава в памет на тази всеотдайност 6 май става Ден на Швейцарската армия, а новобранците в нея тогава поставят своите обети.

До 1970 година са съществували четири типа въоръжени сили: Дворянската армия, Палатинска (дворцова) армия, Папска жандармерия и Швейцарска армия. През 1970 година папа Павел VI реформира въоръжените сили, ликвидирайки първите три типа и оставяйки за защита на страната единствено Швейцарската армия, учредена през далечната 1506 година. През 2002 година Йоан Павел II възвръща жандармерията, само че от този момент тя извършва единствено полицейски функционалности и не е част от въоръжените сили.

Съществува особено съглашение сред Светия трон и Швейцария. Всички чиновници би трябвало да са католици, неженени мъже с швейцарско поданство, които са приключили главното си образование в швейцарските въоръжените сили с уверение за положително държание, на възраст сред 19 и 30 години, и са минимум 174 см височина. Трябва да са ергени (могат да се женят единствено след категорично позволение и най-малко три прослужени години). Заплащането е непретенциозно - към 1000 евро месечно.

Любопитен факт е, че въпреки и официално, в процентно съответствие, Ватиканът е най-милитаризираната страна в света.

Униформата на гвардейците е направена от италианския художник и ваятел Микеланджело. Днешният тип на униформите обаче е дело на един от командирите на армията Жул Репон (1910-1921 г.). Тъмносиньото и жълтото на линии са обичайните цветове, познати на всички. Папа Лъв Х прибавя аленото в чест на родът от който произлиза - Мидичите. При церемониални случаи гвардейците носят дълги алебарди, а офицерите рапири. Модерното оръжие на Швейцарската армия е зигзауер (пистолети SIG P225). SIGARMS е интернационална компания, сплотяваща швейцарската SIG с немската Sauer и ситуирана в Съединени американски щати. SIGARMS е един от най-големите в международен мащаб оръжейни производители.

Държавата град Ватикана (официално на италиански: Stato della Città del Vaticano; на латински: Status Civitatis Vaticanæ) е най-малката суверенна страна в света - както по повърхност, по този начин и по население.

Тя е ситуирана върху територия от към 44 хектара. Разположена е на Ватиканския рид в западната част на Рим, столицата на Италия, и е напълно заобиколена от града.

Това е църковна страна (вид теокрация), ръководена от епископа на Рим - папата. Всички най-висши държавни функционери са католически духовници от разнообразни националности. Независимият град-държава е учреден през 1929 година с Латеранския контракт сред Светия трон и Кралство Италия. Според изискванията му, Светият трон има "пълна благосъстоятелност, изключителна суверенна власт и пълномощия " над града-държава.

На територията на Ватикана се намират религиозни и културни обекти, като да вземем за пример Базиликата "Свети Петър ", Синкстинската шапка и Ватиканските музеи. Те разполагат с някои от най-известните картини и статуи в света. Уникалната стопанска система на Ватикана се поддържа финансово от продажбата на пощенски марки и туристически сувенири, такси за допускане до музеи, както и продажбата на изявления.

При приложимост на български името на страната се членува със съблюдаване на разпоредбите за цялостен и къс член.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР