На днешния ден, преди 80 години геройски отдаде живота си

...
На днешния ден, преди 80 години геройски отдаде живота си
Коментари Харесай

80 години от подвига на кап. Димитър Списаревски

На днешния ден, преди 80 години героичен отдаде живота си за България роденият в Добрич Димитър Списаревски.

Той умира при първия си военен полет, откакто смъква тежък американски бомбардировач Б-24 посредством въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората международна война.

Димитър Списаревски е роден в Добрич на 19 юли 1916 година След Ньойския контракт от 1919 година, градът остава в териториите, предадени на Румъния. Поради нетърпимостта на бащата към румънската окупация, фамилията на Списаревски поредно се мести в Лом, Белоградчик и София.

Началото на англо-американските въздушни удари по територията на България посреща в състава на 3/6 унищожителен орляк на летище Божурище. На 20 декември 1943 година групировка от 100 противникови самолета се насочва към София и поручик Списаревски влиза в своя първи и финален въздушен пердах.

Списаревски се измъква от два американски изтребителя, насочва се към група от 16 Либърейтъра. Попаднал в бомбардировъчна група на съперника, той непосредствено нападна нейния лидер и се врязва в американски Б-24 „ Либърейтър “ като прави първия в историята на българската военна авиация въздушен таран. От мощния удар големият четиримоторен бомбардировач се разпада на три елементи и дружно с изтребителя Ме-109 „ Стрела “ пада на височините над село Долни Пасарел, Софийско.

Тялото му е намерено измежду отломките. От другата страна на селото пада изуменият бомбардировач.

За свалянето на един четиримоторен бомбардировач са му приети три въздушни победи.

За изключителната си храброст и подвиг посмъртно е награден с боен медал „ За смелост “ ІV степен 2 клас и нараснал в чин капитан (1944), а през 1992 година – в чин полковник.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР