На днешната среща имахме възможността да обсъдим ключовите стратегически насоки

...
На днешната среща имахме възможността да обсъдим ключовите стратегически насоки
Коментари Харесай

Заев към Борисов: Благодаря ти, приятелю!

На днешната среща имахме опцията да обсъдим основните стратегически насоки за района и визията за екшън проект за общ районен пазар и зелен дневен ред за Западните Балкани.

Подписването на двете заявления ще ускори икономическия напредък и развиването на района на Западните Балкани, а също по този начин ще обърне вниманието към някои от обвързваните с това проблеми на околната среда и опазването на здравето, като ще предложи и огромен капацитет за откриване на нови работни места. Това сподели министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев.

,,Искам да благодаря на скъпия ми другар Бойко за семейството на Срещата на върха на Берлинския развой и да благодаря на канцлера Меркел, че инициира този толкоз значим за района развой.

Тази година за първи път имаме взаимно председателство на Берлинския развой от страна от района – Република Северна Македония и държава-член на Европейския съюз, каквато е България. За мен, а имам вяра, че е по този начин и за всички нас, това е доказателство, че районът реализира по-силна връзка в процеса. В същото време това е отлична платформа за бъдещето развиване на връзките ни.

Тази намира се случва в невижданите времена на пандемия и всички се борим с голямото предизвикателство да защитим жителите си и да предотвратим тежките стопански последици. При тези условия взаимното ни председателство на Берлинския развой през последните няколко месеца работеше за използване на многочислени действия и за поддържането на съдействието в доста области, както и да реализира забележими и осезаеми резултати'', добави той.

Водещият принцип на Берлинския развой е да удостовери продължителността на започнатите начинания в рамката на процеса и да се концентрира върху резултатите от забележимите позитивните резултати в района.

Използвахме политическата платформа на Берлинския развой за идващ подтик в развиването като районното съглашение за пътешестване с персонални карти, удължаването на зелените коридори на Западните Балкани до европейските страни и коридори, както и съдействието в районния отговор на пандемията, показа още Заев.

Европейският съюз дебело акцентира ангажираността си към Западните Балкани, като разгласи девет милиарда евро за страните от района. Това би трябвало да повиши вложенията до 20 милиарда евро. Този пакет ще обезпечи голяма финансова поддръжка за процесите на промени и за икономическата промяна на района.

Въвеждането на зелената стратегия за Западните Балкани ще внесе спомагателен разказ за икономическото развиване и ще помогне за консолидираното на района в основните политики на Европейски Съюз. Всички се обединихме към позицията, че би трябвало да активизираме напъните си за реализиране на спомагателен действителен прогрес в процеса на промени, както и за възстановяване на районното икономическо съдействие и за слагане на основите за резистентен напредък.

Само интегрираният и обвързван район може да се придвижва устойчиво към Европейски Съюз. Навлязохме в нова фаза на нашето съдействие, което се потвърждава от визията на проекта за деяние за общ районен пазар и зеления дневен ред, добави той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР