На днешната дата:През 70 г. Тит Флавий обсажда Ерусалим.През 1522

...
На днешната дата:През 70 г. Тит Флавий обсажда Ерусалим.През 1522
Коментари Харесай

На днешната дата, 8 септември. Малка Богородица

На днешната дата:
През 70 година Тит Флавий обсажда Ерусалим.През 1522 година приключва първото околосветско странствуване, ръководено от Фернандо Магелан.През 1655 година шведската войска овладява Варшава.През 1664 година американското населено място Ню Амстердам е отнето от холандците и е преименувано от британските заселници на Ню Йорк.През 1791 година художници за пръв път излагат своите картини в Лувъра.През 1802 година с декрет на император Александър I в Русия са основани първите министерства.През 1856 година в Монреал е сбъднат първия полет с въздушен балон.През 1885 година княз Александър Батенберг издава декрет, с който признава Съединението на България.През 1888 година публично е учредена футболната лига на Англия.През 1898 година Екзарх Йосиф I дружно с митрополитите на Княжество България освещава българската черква Свети Стефан (Желязната църква) в Цариград.През 1925 година Германия е призната в Лигата на нациите.През 1944 година Втората международна война - държавното управление на Константин Муравиев афишира война на Хитлеристка Германия, все пак войски на Трети украински фронт на Червената армия навлизат на територията на Царство България същия ден.През 1944 година е провъзгласена  Независима република Македония.През 1944 година по време на Втората международна война нацистка Германия изстрелва от Хага против Лондон първата балистична ракета „ Фау-2 ”.През 1945 година Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики се спогаждат за разделянето на Корея на две зони на въздействие по продължение на 38-я паралел.През 1946 година в царство България е извършен референдум за смяна на формата на държавно ръководство, на който българският народ гласоподава с 92,7% за промяна на монархията с  " национална република ".През 1964 година с декрет на Президиума на Народното събрание на Народна република България е одобрен националния химн „ Мила Родино ”.През 1974 година президентът на Съединени американски щати Джералд Форд амнистира предшественика си Ричард Никсън за всички закононарушения, които може би е извършил по време на президентския си мандат.През 1976 година във Варна е открит Аспаруховият мост.През 1991 година посредством референдум Република Македония афишира самостоятелност от Социалистическа федеративна република Югославия.През 1993 година в град Фес, Мароко, е учредена Организацията на градовете на международно завещание.През 1994 година 36-то Народно заседание на България приема оставката на държавното управление на Любен Беров.През 2006 година общото заседание на Организация на обединените нации афишира " Десетилетие на грамотността на Организация на обединените нации ".
Празници и събития:

Православната черква празнува Рождество на Пресвета Богородица – Малка Богородица - Денят се чества най-вече от дамите - да са здрави и да раждат леко. Родителите на Дева Мария - Йоаким и Ана, били към този момент престарели, само че нямали деца. Смятайки, че греховете му са причина за бездетството им, Йоаким се отправил в пустинята, където се отдал на пост и молитва. Жена му Ана пък, упреквайки себе си, се обърнала с гореща молитва към Бога да ги подари с дете, като му обрекла бъдещата си рожба. Внезапно й се явил Архангел Гавраил и й разкрил, че ще роди благословена щерка, посредством която целият свят ще получи избавление. Архангелът се явил и на Йоаким в пустинята и му съобщил за бъдещото рождение на Пречистата Дева. Според традицията сутринта стопанките месят огромна пита - ”Богородичен самун ”, от който раздават по залче на всеки от фамилията и едно оставят за къщата. Пекат се и курабии, гевречета и дребни сладки, които се раздават на сираците, дружно с облекла и пари. Според вярванията на Малка Богородица всяка булка, която още няма дете, отива в манастир или църква, носещи името на Пресветата Дева, и там прави курбан.

Празник на градовете:  Берковица, Полски Тръмбеш, Симитли и Хасково.

Ден на интернационална взаимност на публицистите.

Световен ден за битка с беса.

Международен ден на грамотността.

Рождениците през днешния ден:

Благой Рагин - хотелиер
Даниел Петров - олимпийски първенец по бокс
Проф. доктор Даниела Бобева - академични учител и съветник към Световната банка, вицепремиер в държавното управление на Пламен Орешарски.
Иван Велчев - художник
Янаки Стоилов -  правист, парламентарен арбитър, министър на правораздаването в служебното държавно управление на Стефан Янев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР