На днешната дата през 1981 г. е извършено покушението срещу

...
На днешната дата през 1981 г. е извършено покушението срещу
Коментари Харесай

На 13 май 1981 г.: Мехмет Али Агджа стреля срещу папата

На днешната дата през 1981 година е осъществено покушението против папа Йоан Павел. Докато излиза на пл. „ Св. Петър “ във Ватикана, той е прострелян и тежко ранен от Мехмет Али Агджа от Турция (член на свързаната със секретната натовска мрежа Гладио ултранационалистическа турска организация „ Сивите вълци “). Папата е уцелен четири пъти и губи доста кръв, само че съгласно него Света Богородица го избавя. Той оцелява и се възвръща от покушението. Агджа е арестуван неотложно и по-късно наказан на пожизнен затвор от италианския съд. По молба на папата Агджа е опрощение от италианския президент Карло Чампи през юни 2000 година, само че е репатриран в турски затвор, където да лежи за осъщественото от него ликвидиране на турски публицист, за което е наказан в родината си, след това е освободен.

По показания на Агджа за съучастие в подготовката на атентата са упрекнати по-късно още трима турци и са набедени български жители. Сергей Антонов, началник на бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) „ Балкан “ в Рим, е посочен като координатор на покушението и е арестуван от ноември 1982 до март 1986-а, съден и освободен заради липса на доказателства за виновност. Подполк. Желю Василев и Тодор Айвазов, чиновници на посолството на България в Италия, съумяват да се завърнат в София преди издирването им за арестуването им.

Обвинението към българите („ Българската диря “) се експлоатира на Запад за разрастване на необятна агитация акция против Народна република България и Държавна сигурност, Съюз на съветските социалистически републики и Комитет за Държавна сигурност (на СССР), както и против целия социалистически лагер. Водещи в раздухването на клеветите са поддържаните от западните специфични централи манипулативни изявления на Пол Хенци и Клеър Стерлинг.

През 1985-а в Рим Чатлъ, водачът на " Сивите вълци ", декларира пред медиите, че му са били препоръчани 3 милиона немски марки от немското разузнаване, с цел да упрекна българското и съветското разузнаване за атентата против папа Йоан Павел ІІ.

Италианското правораздаване след дълготрайно разследване и правосъден развой не намира за отговорни в никаква степен упрекнатите българи и дълго държаният в пандиза Антонов е освободен.

По покана на българската страна и на Католическата общественост в страната главата на Римокатолическата черква дойде на поклонничество в България. Това високо посещаване бе с доста огромно значение за страната, защото опроверга дефинитивно клеветите ​за „ българската диря “ в атентата. Лично папа Йоан Павел при срещата си с президента Георги Първанов намерено съобщи, че в никакъв случай не е вярвал България да е забъркана в атентата, осъществен през 1981 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР