На днешната дата преди 20 години българското кино загуби Невена

...
На днешната дата преди 20 години българското кино загуби Невена
Коментари Харесай

Невена Коканова, която живееше чрез любов

На днешната дата преди 20 години българското кино загуби Невена Коканова. „ Аз съм артистка, животът е моето занимание. “

Това са думи на огромната, единствена и неповторима Неве, както са я наричали хората, близки до сърцето ù. И е била изцяло права. Тя се ражда на 12 декември 1938 година в град Дупница. Още тогава тихите снежинки и декемврийското небе знаят, че благата ни татковина ще получи доста повече от Коледа и Нова година в едно. Тя ще получи своята „ първа дама на българското кино “ и това ще бъде задоволително.

Както и да я дефинират и назовават в разнообразни дописки и материали, истината е, че тя бе изпреварила времето си. А може би и нашето време... Невена е геният и топлината, за които ние в никакъв случай не сме били подготвени. Затова я почитаме като икона.

Знаете ли, че филмът „ Най положителният човек, който познавам ”, режисиран от брачна половинка ù Любомир Шарланджиев, е подложен на рецензии от страна на тогавашното Министерство на националната култура поради „ ненапълно пресъздадения групов портрет на българския преподавател ”? А след една от прожекциите му във Варна, той се обажда на сценаристката Лиляна Михайлова и ù споделя: „ Трябваше да си в салона, с цел да видиш по какъв начин плачат 400 учителки... ”

Невена играеше животворно. Никой каскет не може да се допре и да дорасне до небосклона на нейното неподправено великолепие. Любовта ù с Раде Маркович в „ Крадецът на праскови ” е в действителност една същинска обич сред тях. Невена обичаше в живота, обичаше на сцената, обичаше в писма, думи и жестове. Тя живееше посредством обич.

Когато новото кино „ Култура “ едвам побра желаещите да чуят по какъв начин Георги Тошев споделя за срещите си с Невена и да видят кино лентата му за нея, аз бях там и чаках тъкмо това – тишина. Прекланяхме се пред нея – всеки по своему, всеки със загатна от някоя от нейните функции, които най-силно са го докоснали. Моята най-обичана Невена е в „ Крадецът на праскови “ и " Отклонение ".

И забелязвате ли, че когато пишем и споделяме за Невена, отсъства това жълтото, това, което съпровожда множеството модерни звезди – коя каква рокля е облякла, с каква прическа била, каква козметика употребила... За Невена Коканова в никакъв случай не можем да описваме с битовизми. Може би такива са същинските звезди – сияят с непомръкваща светлина, в която няма нищо сиво, дребнаво и банално. Докоснеш ли се до тях, ще се извисиш.

Нямах щастието да познавам тази превъзходна жена. Но в случай че бих, щях да ù кажа, че тя е обич. Да, една е Невена и тя е обич...

 
Нашите 7 обичани български любовни истории

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР