На днешната дата преди 141 години е родена Нина Ричи!Шанел,

...
На днешната дата преди 141 години е родена Нина Ричи!Шанел,
Коментари Харесай

Нина Ричи – неизменната звезда на парижката мода

На днешната дата преди 141 години е родена Нина Ричи!

Шанел, Ланвен и Вионе са имената, с които най-често свързваме златните години на парижката мода в интервала сред двете войни. Точно по същото време Нина Ричи имала повече клиентки, в сравнение с всички, изброени нагоре. Нейното име обаче не се появявало по страниците на стилните списания. Тя нямала потребност от реклама, нито желала да обслужва аристокрацията и богатите чужденци – Нина Ричи правела френска мода за парижанките и заможните дами в провинцията. Тя била най-успешната дизайнерка на това време. 

Нина Ричи в действителност била италианка. Тя се родила с името Мария Ниели в Торино през 1883 година. Баща й произвеждал обувки и поради неговия бизнес фамилията се преместило в Монте Карло. На 14 години Нина – това било детското име на Мария Ниели, което тя запазила вечно – останала сираче и отпътувала в Париж да работи като шивачка. Няколко години по-късно тя се омъжила за Луиджи Ричи, наследник на флорентински бижутер и по този начин се появила Нина Ричи. На 23 години Нина родила единствения си наследник Роберт, а на 27 година овдовяла. Сина си тя отгледала сама и по-късно точно той бил в основата на основаването и триумфа на стилната къща Нина Ричи. Впрочем и до през днешния ден този тандем майка-син остава неповторим в историята на висшата мода и никой повече не повторил триумфа и безспорната креативна естетика на дуета Ричи.

През 1908 година Нина Ричи почнала да работи като основен дизайнер в стилната къща на Рафин, където останала цели 24 години. След гибелта на притежателя, към този момент на преклонната за времето възраст от 49 години, тя възнамерявала да се пенсионира. Именно тогава нейният наследник, надарен предприемач, предложил да основат стилната къща „ Нина Ричи “. Това се случило през 1932 година. За разлика от другите дизайнери при започване на кариерата си, Нина Ричи нямала какво да учи – тя била безусловно готова, още първото й ревю било цялостен триумф.

Само за шест години стилната къща на Ричи се разраснала доста – от 40 шивачките им станали 450. Причината била елементарна – Нина Ричи предложила извънредно високо качество като дизайн, тъкани и направа, само че на цени към една трета от тези на съперниците Ланвен и Шанел. Освен това Нина Ричи първа в света въвела две междинни сбирки сред сезоните, ориентирани към по-младата клиентела, а също по този начин предложила полуготови модели, които единствено с две проби се ушивали за съответната дама, само че на доста по-ниска цена от оригинала от ревюто. Нейната погика била такава – една фамилна фешън къща не може да е единствено за херцогини, недостъпна за елементарните дами. Нина Ричи шиела за всички, само че точно по тази причина не попадала на страниците на Vogue и Harper’s Bazaar. 

Следващият триумф на фешън къща Нини Ричи били нейните парфюми. Първият се наричал Cœur de joie и се продавал в особено направено от Лалик кристално шишенце в сърцевидна форма.

Следващият мирис - L’air du temps е легенда и до през днешния ден, а флаконът с два прегърнати гълъба е един от най-разпознаваемите в историята на парфюмите.

Модна къща Нина Ричи съществува и до през днешния ден, облеклата й непроменяемо си остават елегантни, без да са крещящи, както прилича на същинския френски жанр.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР