На днешната дата Милен Цветков обичайно посрещаше рождения си ден

...
На днешната дата Милен Цветков обичайно посрещаше рождения си ден
Коментари Харесай

Спомен за Милен: Няма как да си около него и да не му станеш приятел - знаят го всички

На днешната дата Милен Цветков всекидневно посрещаше рождения си ден в караваната на къмпинга край морето. 30 юли съвпадаше с края на следващия ефирен сезон и Милен нямаше самообладание да хвърли сакото незабавно след утринния блок и да отпраши на юг. Днес щеше да навърши 55, само че му лишиха рождените дни. А толкоз обичаше живота и приятелите си.

 Снимка: Личен списък

Един от тях, журналистът от NOVA Иво Тодоров, който беше в най-близкото му обграждане години наред, описа за другарството им особено за Dir.bg. Двамата бяха тандем и в специалността. Милен като водещ, а Иво - по едно и също време основен редактор на " Здравей, България " и " Часът на Милен Цветков ". Именно Цветков го води преди време в Българската национална телевизия.

 Снимка: Личен списък

" Милен умееше да открива хора за малкия екран. С него сме съвсем връстници, само че той беше индивидът, който ме заведе в Новините на Българска национална телевизия и по този начин стартира моята кариера в медиите. Над 20 години работихме дружно в разнообразни телевизионни и онлайн планове. Виждаше в хората зрънцето интерес към малкия екран и им даваше опция да създадат първите стъпки в неговия екип. Обичаше в работата да е заобиколен от доста хора, и то от разнообразни генерации. Редакторите в " Часът " бяхме 5-6. Харесваше да слуша разнообразни истории и да избира от тях това, което би било забавно и за телевизионния фен ", спомня си Иво Тодоров.

 Абитуриент
Абитуриент
Снимка: Личен списък

Няма по какъв начин да си сътрудник с Милен и да не му станеш другар - знаят го всички, които са работили с него.

" Големите компании бяха част освен от работата му. У тях непрекъснато имаше посетители. По времето, когато се запознахме, Милен живееше на едно прелестно таванче на " Драган Цанков " - тъкмо срешу Борисовата градина. С огромна тераса. На нея вечер се събирахме, гледахме небето и сенките на дърветата. Много диалози, смях, радостни компании с сътрудници от медии и от тогавашния ВИТИЗ. Обичаше да прави огромни купи със салата, да реди масата с всевъзможни предястия. И да гледаме доста филми - на вечер взимаше по 3 видеокасети (тогава филмите още бяха на касети) - и да седнем и да гледаме - филм след филм. Аз нормално заспивах още на първия. А той ме будеше по някое време: " Хайде, ставай, филмът свърши ", продължава описа си журналистът.

 1 октомври 1995 година Сватбата с Йорданка Начева в столичната черква
1 октомври 1995 година Сватбата с Йорданка Начева в столичната черква "Св. Седмочисленици "
Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

 Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Отношението на Милен Цветков към специалността е показателно от една привидно елементарна преживелица.

Веднъж една от репортерките от първия екип на " Здравей, България " се оплака, че хазяйката й прави проблем поради това, че непрекъснато й звънят по телефона от малкия екран. Милен й даде съвет какво да ѝ каже идващия път, когато направи физиономия, че отново я търсят по телефона.

 С Лора Крумова в студиото на
С Лора Крумова в студиото на "Здравей, България "
Снимка: NOVA

" Ние си вадим хляба с доста труд, по тази причина се постанова да ни тормозят по работа. Нямаме вашия шанс да даваме стаи чартърен на работещи хора и да им събираме парите, за които не плащаме никакви налози ", заръча й журналистът. Такъв си беше - дразнеше го и най-малката неправда.

 16 декември 2003 година С Нико Тупарев и Мартин Захариев (вдясно)
16 декември 2003 година С Нико Тупарев и Мартин Захариев (вдясно)
Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Всички тези, които сме имали шанса да работим с него, помним уроците му.

" Не е значимо къде работиш, значимото е да си вършиш работата добре " - обичаше да споделя той по времето на първия утринен блок, който сътвори. Тогава, когато мнозина се чудеха по какъв начин обичаното лице от " По света и у нас " е приело да води утринно предаване в софийска кабеларка. Не се ядосваше, че с изключение на почитатели имаше и мнозина, които му се дразнеха - и фенове, и политици. Знаеше, че няма по какъв начин всички да го харесват и не това преследваше. Даже се забавляваше с тези, които го псуваха.

 С Мира Добрева в телевизионното шоу VIP Dance
С Мира Добрева в телевизионното шоу VIP Dance
Снимка: BulFoto

" Казваше ни: Не се тормозете, че не ви харесват, значимото е да ви гледат ", спомня си Мина Узаничева, създател в сп. " Биограф ", направила първите си стъпки в репортерството под менторството на Милен Цветков. Пак от него е запомнила, че не може да хвърляш голи изказвания в ефира, без да извадиш обстоятелствата. Фактите и истината - това беше пътеводителят в публицистиката на Милен. Заради тях губеше работни места и намираше други. А през днешния ден към този момент всички го харесват, въпреки че славословието надали щеше да му се понрави.

 Снимка: BulFoto
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР