На днешната дата 4 май преди 78 години е роден

...
На днешната дата 4 май преди 78 години е роден
Коментари Харесай

78 години от рождението на великия Гунди

На днешната дата 4 май преди 78 години е роден Георги Аспарухов-Гунди, считан за един от най-хубавите играчи в историята на българския футбол. Легендарният нападател умира трагично в злополука край Витиня на 30 юни 1971 година, напомня БГНЕС.
За националния тим на България Гунди има 50 мача и 19 гола. През декември 1968 година той отбелязва популярен гол против тогавашния международен първенец Англия посред " Уембли ". Георги Аспарухов, някогашен нападател на Левски и Ботев, участник на три Световни шампионати, през 1999 година, бе разгласен за " Футболист на ХХ век на България ".
 Европейско състезание по футбол: Когато Гунди беше героят (ВИДЕО) Европейско състезание по футбол: Когато Гунди беше героят (ВИДЕО)
Второто европейско състезание по футбол се организира през 1964 година, а на него България записва първите си триумфи. По това време в отб...
Милиони имаха щастието да бъдат директни очевидци на невероятния му гений. За останалите той е особен воин от приказка. Приказка до безкрайност. България имаше потребност от идоли и ориста като че ли разбра това. Изпрати Гунди, с цел да носи наслада на хората, и той навлезе в техния обичай със скоростта на комета. Животът му бе къс, само че огнен като факла, в каквато го трансформира и неуместно ранната му гибел.
Роди се и игра във време, когато по улиците и махленските поляни безусловно гъмжеше от самородни гении, кой от кого по-ярък и по-впечатляващ. Но в последна сметка той седна на трона, и то не тъй като самичък го желаеше, а тъй като хората желаеха да го видят там. Запалянковците оцениха личността, която ги даряваше с приятност и страсти и която в най-висока степен сродяваше простата национална игра с изкуството.
Правеше го с благородната външност на благородник - с сексапил, с грациозност, с изисканост даже! Брилянтната техника, пасовете, ударите, близката до съвършенство игра с глава, комбинативността, физическата мощност... Всички тези качества остават незабравими.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР