На днешната дата, 22 декември, Православната църква почита паметта на

...
На днешната дата, 22 декември, Православната църква почита паметта на
Коментари Харесай

22 декември – Света Анастасия

На днешната дата, 22 декември, Православната черква уважава паметта на великомъченица Анастасия, а Римокатолическата черква на 25 декември. Анастасия била щерка на благороден и богат римлянин. Баща й бил богохулник, а майка й изповядвала християнската религия. Анастасия се славела както с огромна хубост, по този начин и с доста знания.

Благодарение на заможното си семейство тя била добре образована. Неин преподавател бил Хрисогон, който с изключение на всички познания й предал и най-безценното богатство – вярата в Бога. Анастасия имала сложен живот. Баща й я омъжва не по нейна воля, а още като дете губи майка си. Но за всичките си компликации в живота тя намирала разтуха в молитвите към Бога. Мъжът й бил богохулник и доста неприятен човек.

Щом разбрал за вярата на Анастасия и за това по какъв начин оказва помощ на небогати и заболели хора я затворил. Това били дълги и тежки дни на тестване за нея. Не след дълго мъжът й почива. Анастасия още веднъж получила свободата си и посветила целия си живот на бедните и заболели хора. Посещавала тъмници и затвори и носела храна на пандизчиите. На няколко пъти посягали на нейния живот поради вярата й, само че тя постоянно оживявала, а гибелта си намирали тези, които посягали на нея.

У нас този празник основно е публикуван в родопския край и Анастасия е одобрявана като настойничка на гибелта. На този ден съгласно националните поверия не се прави никаква къщна работа.

Честит имен ден на всички, които носят името Анастасия. Празник имат и тези, които носят името Анастас. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР