На днешната дата, 17 май, отбелязваме деня на българския спорт.

...
На днешната дата, 17 май, отбелязваме деня на българския спорт.
Коментари Харесай

17 май: Ден на българския спорт

На днешната дата, 17 май, означаваме деня на българския спорт. Празнува се от 2005 година

Денят е професионален празник на работещите в областта на спорта. На 17 май 1894 година в София идват първите учители по физическо образование от Швейцария. Тяхната задача е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер.

За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и разнообразни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация „ Юнак “. Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри – през 1896 година в Атина. Ежегодно на празника се провеждат разнообразни спортни мероприятия из цялата страна.

В чест на 17 май България се включва в Световния ден на предизвикването. Това е демонстрация от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА и се организира годишно от 1983 година през месец май в над 120 страни на всички континенти. У нас събитието е част от Националната стратегия за физическа интензивност и развиване на българското население „ БУЛФАР ” на Българска асоциация спорт за всички.

В него могат да вземат присъединяване всички искащи посредством упражняване на даден тип спорт или съответна двигателна интензивност най-малко 15 минути без спиране, според от личните физически благоприятни условия.

Денят на предизвикването през предходната година – България спортува 2018, се провежда в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Враца, Дупница, Разград, Кюстендил, Велинград, Плевен, Благоевград, Кърджали, Самоков, Плевен, Русе, Добрич, Ловеч и други

Честит празник на всички спортуващи – професионални спортисти и фенове! Бъдете здрави! А тези, които към момента не са разкрили своя спорт е значимо да знаят, че всяка една физическа интензивност в границите на естественото е потребна за тялото ни и даже нужна за вярното му действие!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР