На борда на кораба пътуваха двама астронавти – СиДжей Стъркоу

...
На борда на кораба пътуваха двама астронавти – СиДжей Стъркоу
Коментари Харесай

УСПЕХ: Пилотираният кораб Юнити превози до космоса и обратно двама частни астронавти и десет експеримента на НАСА!

На борда на кораба пътуваха двама астронавти – СиДжей Стъркоу и Дейв Маккей. И двамата са ветерани от предходни задачи на “Юнити ”. Също по този начин в товарния отсек бяха качени 10 научни постановки на НАСА. 

Днешното изстрелване бе първото за галактическия транспортен съд след повече от две години спиране. Напомням на читателите, че за пръв път “Юнити ” хвърча в космоса на 13 декември 2018 година – това беше първият пилотиран галактически полет на Съединени американски щати след приключването на програмата “Космическа совалка ” през 2011 година. След това беше извършено още едно изстрелване, през февруари 2019 година, с трима души, измежду които бе Бет Моузес. Тя се трансформира в първата жена, достигнала космоса на борда на частен галактически транспортен съд.

Но последващата ревизия на “Юнити ” след февруарския полет сподели, че елевоните на кораба са съществено обгорени и повредени. Това наложи цялостна смяна на структурата, което беше главната причина корабът да не лети над две години. Друга значима причина бе преместването на Върджин Галактик от базата в Мохаве към комерсиалния космодрум Спейспорт Америка в щата Ню Мексико.

Това е моментът да подчертая, че днешният полет бе исторически за Щатите – това бе първото изстрелване на астронавти в космоса от Спейспорт Америка! Най-накрая доживяхме! 

Напомням, че космодрумът бе построен за бюджет от $220 милиона, като основна част от средствата бяха обезпечени чрез увеличението на налозите на жителите на Ню Мексико. Очакванията бяха щатът да се трансформира в център на бъдещия галактически туризъм. Но когато космодрумът бе открит през 2011 година, нямаше подготвен галактически транспортен съд. Макар че Върджин Галактик обещаваха суборбиталният туризъм да започне още през 2007 година, компанията мина през серия от отлагания. Така Спейспорт Америка се трансформира в скъпоструваща атракция за земните туристи, които просто идваха да видят пустеещия космодрум и да се потопят в обещания за бъдещето.

“Чувствам се сякаш съм посетил Джурасик Парк в деня преди динозаврите да бъдат показани и тълпите да дойдат ”, показа американският публицист Джак Мърфи по време на неговото посещаване на Спейспорт Америка преди няколко години. 

Днес най-сетне транспортен съд има. Днес най-накрая той лети в космоса. Въпросът занапред нататък е – какъв брой постоянно ще лети? Ще може ли Върджин Галактик да се нарежда сполучливо на пазара, до момента в който излезе на облага? 

През 2019 година Върджин Галактик се трансформира в обществена компания – първата галактическа компания, която излезе на борсата. През 2020 година, с разгара на епидемията от ковид, с разкриването на проблемите на “Юнити ” след втория му галактически полет, след несполучливия опит за изстрелване през декември (при който моторът не съумя да се запали), акциите непрекъснато се сриваха.

Няма спор, че довечера картината ще е друга.

Но отвън това днешният полет изведе бизнесмена Ричард Брансън още веднъж на предни позиции в играта. Той е едвам вторият бизнесмен с изключение на Илон Мъск, който може да изстрелва хора в космоса (е, Мъск ги извежда и до орбита). А в близко бъдеще няма да са единствено двамата. През юли чакаме Джеф Безос, създателят на Блу Ориджин, да организира първия суборбитален пилотиран полет на кораба “Ню Шепърд ”. 

А в края на юли или при започване на август Боинг ще реализира втория безпилотен тест на кораба “Старлайнър ” до МКС. И това е единствено в Съединени американски щати – в Китай тече подготовката за пилотирания старт на кораба “Шенчжоу 12 ” с първия непрекъснат екипаж на новоизстреляната галактическа станция.

Живеем в действителност във вълнуващи времена!!! Най-сетне настава подем на пилотираната космонавтика! 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР