На 9-ти юни, джаз проекта на барабаниста Борислав Петров “Джазаница

...
На 9-ти юни, джаз проекта на барабаниста Борислав Петров “Джазаница
Коментари Харесай

“Джазаница” представят третия си албум с концерт в Sofia Live Club -

На 9-ти юни, джаз плана на барабаниста Борислав Петров “Джазаница ” ще показа третия си студиен албум „ Би-Боп-Хоп-Троп “ с концерт в.

В него Борислав Петров се пробва да сътвори амалгама сред българския инструментален фолклор и бибоп музиката, като написа авторски мелодии върху акомпаниментите на добре познати бибоп части.

„ Едно от най-големите провокации, с които се сблъсках през годините, беше да слея тези два доста разнообразни музикални езика, без просто безусловно да ги насложа един върху различен. Всички ние, които предприехме това пътешестване, трябваше да научим три неща по едно и също време – трябваше да станем по-добри в свиренето на джаз, в свиренето на национална музика, в свиренето на джаз и национална музика по едно и също време. Пренаписвахме джаз стандарти с български фолклорни ритми, свирихме фолклорни изречения в джаз сола, орнаментирахме джаз мелодии, рехармонизирахме фолклорни мелодии с джаз акомпанименти...измисляхме всевъзможни тактики, единствено и единствено да можем да накараме тези два разнообразни музикални свята да поддържат връзка по-добре между тях.

" Би-Боп-Хоп-Троп " се роди от сходен опит. В началото взех мелодиите на бибоп части и ги перифразирах, тъй че да могат да паснат ритмически на разнообразни неравноделни метрични структури. Получената музика обаче звучеше някак несериозно. Някои слушатели даже изрекоха мнение, че върша подигравка и на джаза, и на българската национална музика. Моят дълготраен другар и музикален помощник Димитър Льолев ме посъветва да направя освен това и да напиша истински мелодии върху новите ритмични структури, които се появиха, само че да ги направя по-близки по звучене до типичните за фолклора ни мелодии.

Резултатът беше доста по-удовлетворителен. Успях да запазя характера на българската национална музика, като в същото време осигурих нужната импровизационна рамка на бибопа. На моменти затрудних музикантите в групата, на които им се наложи да свирят бибоп, до момента в който употребяват фолклорни изречения в смесени неравноделни размери. Това провокира значително тежки въздишки и пъшкания в студиото, само че в последна сметка всички свършиха невероятна работа. Искрено се надявам, че и на най-запалените фенове на бибопа, ще им се прииска да рипнат и да затанцуват български национални танци, до момента в който слушат албума, което съм загатнал с израза „ хоп-троп “ – споделя Борислав.



Групата “Джазаница ” превежда на езика на актуалния джаз някои от най-отличителните белези на българската национална музика – неравноделните ритми, орнаментираните мелодии и фолклорната образност. Този план, управителен от барабаниста Борислав Петров, датира от 2008 година и редица забележителни джаз музиканти от разнообразни страни и генерации са били част от него – Антони Дончев, Димитър Льолев, Людмил Крумов, Владимир Кърпаров, Рая Хаджиева, Любомир Цанев, Алекс Симу, Янив Нахум, Тони Ру Бен Ван Гелдър и други.

Билети за концерта може да намерите в мрежата на и партньорските каси.

Врати: 20:30

Начало: 21:30

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР