На 9 декември 2021 г. в Софийска градска прокуратура е

...
На 9 декември 2021 г. в Софийска градска прокуратура е
Коментари Харесай

Прокуратурата: Има данни за извършени престъпления, свързани с хакерските атаки срещу сайта на в-к Труд, възложено е на ГДБОП да установи извършителите

На 9 декември 2021 година в Софийска градска прокуратура е формирано досъдебно произвеждане за компютърно закононарушение по член 319 г, алинея 2 Наказателен кодекс по сигнал от „ Труд Медиа “ ЕООД, оповестиха за " Труд " от държавното обвиняване. Ще бъде разследвана усложнена незаконна активност по член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс.

До образуването на досъдебното произвеждане се стигна, откакто в края на м. октомври прокуратурата бе сезирана за серията от хакерски офанзиви против уеб страницата на " Труд ", осъществени на 18 и 19 октомври 2021 година Още тогава от градската прокуратура е предоставена инспекция на Главна дирекция за битка с проведената престъпност на Министерство на вътрешните работи. Установено е, че " свалянето " на уеб страницата е станало посредством множеството поръчки и липса на опция за обработката им от сървърите, както и запълване на каналите на интернет доставчика заради огромния трафик към тях. И двете DDoS офанзиви на 18 и 19 октомври 2021 година са осъществени от IP адреси, които са отвън територията на страната.

След образуването на досъдебното произвеждане на 9 декември, наблюдаващият прокурор от СГП още веднъж е упълномощил следствието на профилираната дирекция в ГДБОП, като е дал съответни инструкции за разпит на очевидци, за назначение и осъществяване на компютърно-техническа експертиза с съответен предмет, за приобщаване по съответния ред, съгласно спецификата на случая, на относимата информация за осъществяване на дейности с оглед определяне на местонахождението и потребителите на IP-адресите, от които са осъществени DDoS офанзивите и други

От ГДБОП-МВР е изтънчено при определяне на обстоятелства и условия, както и след възможното откриване на извършителя/те на закононарушението, СГП неотложно да бъде известена за предприемане на следващи дейности по закон.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР