На 85 години почина актьорът Армен Джигарханян.Армен Джигарханян е народен

...
На 85 години почина актьорът Армен Джигарханян.Армен Джигарханян е народен
Коментари Харесай

Почина легендарен актьор, включен в рекордите на Гинес

На 85 години умря артистът Армен Джигарханян.

Армен Джигарханян е национален актьор на Съюз на съветските социалистически републики, роден 1935 година Работил е в Ереванския трагичен спектакъл "Станиславски ", а от 1969 до 1996 година е един от водещите актьори на Московския трагичен спектакъл.

От 1996 година е негов живописен началник, а от 2005 година и режисьор. Включен е в Книгата на върховете на Гинес с съвсем 300 функции в киното и малкия екран. Прочут го прави осъществяването му във кино лентата "Здравей, аз съм ".

Роден е на година в Ереван, Арменска ССР. Произхожда от остарял жанр тифлиски арменци.

Когато е единствено на един месец, татко му Борис напуща фамилията си и той за първи път го вижда чак като възрастен.

Той е учтив от своя втори татко, с който е в положително отношение.

Израства в рускоезична среда, учи в съветско учебно заведение и получава съществени знания за арменската и съветската просвета с еднообразно старание.

Майка му, Елена Василиевна, е огромен обожател на театъра и операта и не пропуща нито една театрална режисура или оперен театър.

Като възпитаник е удивен от театъра и киното, а откакто приключва учебно заведение, през 1952 година, отива в Москва и се пробва да влезе в ГИТИС, само че не съумява. Връщайки се в Ереван, получава работа във филмовото студио „ Арменфилм “ като помощник оператор.

През 1954 година постъпва в Института за изкуство и спектакъл в Ереван, в курса на режисьора В. Аджемян, началник на спектакъл „ Г. Сундукян “. Но курсът е прекомерно огромен и Армен се реалокира в курса на А. Гулакиан, който приключва през 1958 година

Дебютира през януари 1955 година в постановката на В. Гусев „ Иван Рибаков “ на Ереванския съветски трагичен спектакъл „ К. Станиславски “. В трупата на този спектакъл, където артистът работи повече от 10 години, той е поканен като студент втори курс.

През 1967 година А. Ефрос кани артиста в Московския спектакъл „ Ленински комсомол “.

През 1969 година А. Джигарханян стартира да играе в спектакъл Маяковски в Москва. На сцената на театъра играе в ролята на Стенли Ковалски в "Трамвай предпочитание “, Голямото Па в „ Котка върху парещ ламаринен покрив “, Сократ в „ Разговори с Сократ “ от Е. Радзински, военачалник Хлудов в „ Бяг “ от Михаил Булгаков.

През септември 1996 година напуща театъра, само че продължава да играе на редица театрални подиуми.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР