На 8-ми януари софтуерът, който контролира работата на широкоъгълната камера

...
На 8-ми януари софтуерът, който контролира работата на широкоъгълната камера
Коментари Харесай

Аномалия с широкоъгълната камера на Хъбъл, екипът уверен, че ще възстанови работата на инструмента

На 8-ми януари софтуерът, който управлява работата на широкоъгълната камера WFC3 на телескопа “Хъбъл ”, откри отклонения във волтажа. Според заложената бордова стратегия, инструментът автоматизирано прекрати активността си за отбрана. 

НАСА оповестява,, с цел да откри първопричината за отклоненията в параметрите. В случай че е открит сериозен хардуерен проблем, на борда на “Хъбъл ” има аварийни електронни съставни елементи, които ще бъдат приведени в работоспособно положение и работата на WFC3 ще бъде възобновена.

Космическият телескоп “Хъбъл ” продължава да е в положително положение, като организира наблюдения с останалите три инструмента – камерата ACS и двата спектрографа COS и STIS. НАСА припомня, че плануваният период на работа на телескопа е бил 15 година. “Хъбъл ” обаче продължава да работи повече от 28. Телескопът бе посетен за финален път от совалка през 2009 година и тогавашните поправки удължиха плановия му живот с пет години. Това време от дълго време е надхвърлено и към този момент наближаваме 10-тата година от приключването на обслужващата совалкова задача.

“Хъбъл ” снима тази фотография на мъглявината Лагуна през февруари 2018 година. Photo credits: NASA/ESA/STScl

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР