На 8 март преди точно една година в България бяха

...
На 8 март преди точно една година в България бяха
Коментари Харесай

Една година коронавирус у нас - през какво преминахме?

На 8 март преди тъкмо една година в България бяха открити първите два случая на инфектирани с ковид - в Габрово и Плевен. Неподозиращи какво се задава, всички се бяха втурнали по заведения и нощни заведения, с цел да празнуват празника на нежния пол.

Пълното затваряне….
Затворено до второ разпореждане

Броени дни по-късно Народното събрание разгласи изключително състояние и последваха заповеди и забрани от здравния министър (по това време към момента Кирил Ананиев) - свободното придвижване бе неразрешено, затвориха се градове, маските станаха наложителен аксесоар и ту трябваше да ги носим навън - ту не трябваше, ходенето в парка без куче или дете се третираше като правонарушение и се глобяваше.

Затвориха магазини, молове, заведения, нощни заведения, питейни заведения, хотели, театри, кина и даже детски градини и учебни заведения. Пътуването се трансформира в мираж за всеки, без значение от финансовото му положение.

Светът спря със спотаен мирис в очакване на невиждана до момента стихия. А гръмкият глас на ген. Венцислав Мутафчийски като че ли към момента кънти в ушите ни от оня паметен среднощен брифинг на Националния действен щаб (НОЩ), когато той прикани за допустимо най-строгите ограничения и предизвести, че ни предстоят времена на тестване и наред с икономическите загуби ще се извиним с човешки животи на хора, които обичаме.

 

Снимка: БГНЕС

И до момента в който прилежащите страни имаха направен способ за справяне с рецесията и пореден проект за излизане от нея, то у нас първо овладяха обстановката, а по-късно властта стартира безредно да играе на съветска рулетка по острието на ковид а, без явен проект за деяние. Ден за ден научавахме за ново разформироване или стягане на ограниченията. Паричните помощи се разпределяха и увеличаваха едвам когато някой бранш надигнеше мощен глас в ефира на медиите.

Големите кавички

У нас всичко е наобратно - на заведение може, в болница - не!

Към момента жертвите на ковид а са над 10 хиляди, а броят на инфектираните стремително пораства нагоре всеки минал ден. На фона на това „ новият “ здравен министър проф. Костадин Ангелов, който е и лидер на листата на ГЕРБ във Великотърновския район, бодро поддържа заложения от премиера Бойко Борисов звук и ни твърди по какъв начин всичко е под надзор. А министър-председателят както предупреждаваше, че пандемия та не е отминала и март ще е сериозен, по този начин предизборно още на първия ден от месец заръча заведенията да отворят на 1 март, а нощните заведения и питейните заведения няколко седмици по-късно (ако обстановката позволява) и „ повече на тази тематика да не се приказва “.

Междувременно от през днешния ден стопират плановият банкет и плановите интервенции във всички лечебни заведения в алените зони на страната.

Улисана в убежденията си на това по какъв начин в заведенията и нощните заведения, в случай че се съблюдават всички ограничения не било толкоз рисково, то властта като че ли не помни, че има и доста други болести, които не могат да бъдат пренебрегнати и не изчезват с появяването на ковид а.

Здравето на хората, което сякаш постоянно е било приоритет за ръководещите, незабелязано мина на назад във времето. А сходни забрани за доста хора биха означавали риск за тяхното здраве и живот. Това потвърди за следващ път, че здравето и живота на хората, явно отстъпиха пред политическите упоритости.

Процесът на имунизация
Що се отнася до процеса на имунизация, и той, като всичко останало у нас, върви в противоположен ред. Уж в началото здравните управляващи прецизно следяха за спазването на националния ваксина ционен проект, в това време при неналичието на задоволително ваксини взеха решение изненадващо да разгласят всеобща ваксина ция и да отворят така наречен „ зелени коридори “. Очаквано това докара до цялостен безпорядък и пререждане на възрастните хора. (За параленост, в редица европейски страни като Германия, Дания, Франция, Швеция, Норвегия, Испания, Англия, Австрия, Белгия, Швейцария и други, най-възрастните хора са в предпочитаните групи за имунизация).

Да владееш рецесията - но с ваксини назаем

Това решение също сложи ред морални въпроси по отношение на отговорността за обстановката, в която възрастни и заболели чакат на опашки пред лечебните заведения. Да не приказваме и че доста от пунктовете за ваксина ция нямат нужния достъп за хора с увреждания.

Сега онлайн може да резервираме час за ваксина ция, само че на същия принцип - който превари, той завари. Така още веднъж положителните планове и проект се трансфораха в недомислено надпреварване с ковид а.

На фона на идните парламентарни избори остава единствено да се надяваме, че властта въпреки всичко ще прояви някакъв разсъдък и няма да се върнем в най-мрачните картини от историята на болестта у нас….

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР