На 74-годишна възраст е починал един от най-великите треньори в

...
На 74-годишна възраст е починал един от най-великите треньори в
Коментари Харесай

Почина легендарният треньор Георги Димитров

На 74-годишна възраст е умрял един от най-великите треньори в историята на българската лека атлетика – Георги Димитров. Това оповестява.

Георги Димитров е роден в Бойчиновци, Монтанско през 1948 година Още като младеж той демонстрира перспективни резултати в хвърлянето на копие, само че поради контузия в ръката е заставен да се откаже от дейна активност.

Така едвам на 22 години той стартира треньорска активност. Първата му изявена състезателка е личната му брачна половинка Валентина Стоименова-Димитрова. Тя е многократна шампионка и рекордьорка на седмобой, като има седмо място на олимпийски игри и пето на международно състезание.

Най-големите си триумфи обаче има в дисциплината 100 м с трудности. От първия до последния ден на спортната си кариера (1972 – 1995) при Димитров тренира олимпийската шампионка и международна рекордьорка на 100 м преп. и 60 м преп. в зала Йорданка Донкова. При него тренира още една международна рекордьорка и международна шампионка на 100 м преп. – Гинка Загорчева.

Неговите атлетки са спечелили 21 медала от олимпиади, международни шампионати и европейски шампионати навън и в зала.
Георги Димитров тренира още:
спринтьорката Анелия Нунева (шеста на олимпийските игри в на 100 м)
рекордьорката на 400 м Даниела Георгиева (бронзов орден от международно състезание 1995)
Ваня Стамболова (европейска шампионка 2006 на 400 м, вицевропейска шампионка в зала 2006)
Венелина Венева (скок височина), Петя Страшилова, Цветелина Кирилова, Теодора Коларова (800 м), Христина Георгиева и Соня Радичева (копие), Атанаска Ангелова (диск).
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР