На 72-годишна възраст е починал Николай Колев - Босия, известен

...
На 72-годишна възраст е починал Николай Колев - Босия, известен
Коментари Харесай

Почина дисидентът Николай Колев-Босия

На 72-годишна възраст е умрял Николай Колев - Босия, прочут антикомунистически отстъпник и участник в антиправителствени митинги през последните десетилетия

Новината за гибелта му беше обявена от неговия непосредствен Вихрен Михайлов.

" Почивай в мир, приятелю - ти живя Достойно до край! Ще се забележим в миналото в по-чист свят ", написа той, като назовава Босия " несклоняем войник ".

Роден през 1951 година в Стара Загора, Колев е учил съветска лингвистика, като се е занимавал с най-различни специалности - от публицистика и писане на лирика до работа в химически комбинат и други

В началото на 80-те прави опити да сътвори самостоятелен профсъюз, само че съумява да го записва едвам през 1989 година

Изселван е и е арестуван в пандиза, като провежда гладни стачки в символ на митинг.

След рухването на комунистическия режим става публицист на свободна процедура и основава организация за правата на човек. До 1992 година е и член на координационния съвет на Съюз на демократичните сили.

Участник е в доста митинги, като през 2012 и 2015 година беше арестуван от Министерство на вътрешните работи поради опит да замери Народното събрание с домати.

През 2018 година той разгласи гладна стачка поради корупцията в Министерството на превоза и продажбите на шофьорски книжки, като настояваше за оставката на тогавашния министър Ивайло Московски.

Московски фактически подаде оставка 81 дни по-късно, откакто в това време се беше случила тежката автобусна злополука край Своге, при която починаха 17 души. Оттеглянето му докара и до решението на Николай Колев-Босия да постави завършек на гладната си стачка.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР