На 7 ноември 2022 г. от Алжир обявиха, че официално

...
На 7 ноември 2022 г. от Алжир обявиха, че официално
Коментари Харесай

БРИКС: Каква ползва имат Алжир от присъединяване към съюза?

На 7 ноември 2022 година от Алжир оповестиха, че публично са подали молба за присъединение към БРИКС, като кандидатурата незабавно беше приветствана от двата колоса на блока - Русия и Китай.

Няколко месеца по-късно външният министър на Русия, Сергей Лавров, удостовери поддръжката на страната си за алжирската кандидатура, заявявайки, че “ ” за присъединение към БРИКС.  

Северноафриканската районна мощ от дълго време се стреми към участие в организацията. Ако кандидатурата на Алжир успее, страната ще стане втората африканска страна след Южна Африка, която ще се причисли към БРИКС.

Алжирският президент Абделмаджид Тебун беше поканен да приказва по време на последната среща на върха на БРИКС, която се организира на процедура от Китай през юни 2022 година Един месец по-късно Тебун изрази интереса на страната си към присъединение и съобщи, че “ “.

Каква изгода биха имали Алжир от присъединението си към БРИКС?

Съставлявайки 25% от международния Брутният вътрешен продукт и над 42 % от международното население, БРИКС в настоящето си положение има доста икономическо и демографско значение. За Алжир присъединението към организацията би затвърдило връзките на страната с страните членки, изключително с Русия и Китай.  

Освен това би засилило интернационалните позиции на страната посредством група, която съгласно оценките ще способства за 40% от международната стопанска система през 2030 година

Последните години от ръководството на Абделазиз Бутефлика в Алжир се характеризираха с дълъг интервал на дипломатическа заспалост заради това, че някогашният президент загуби когнитивните си функционалности след голям брой инсулти. Едва след свалянето на режима на Бутефлика от митингите “ ” през 2019 година Алжир стартира да си възстановява мястото на интернационалната сцена.  

Присъединяването към БРИКС би могло да значи и нов потенциал за взимане на заеми за Алжир, защото организацията желае да укрепи своята Нова банка за развиване – система за финансиране, различна на съществуващите институции като Световната банка и Международния валутен фонд.  

В допълнение към укрепването на дипломатическия статут на страната и увеличението на финансовите ѝ запаси, участието в БРИКС би основало опция за Алжир да взе участие в софтуерен трансфер с някои страни членки като Индия, което след това би ѝ разрешило да ускори съществуващите партньорства, както съобщи държавният министър на науката и технологиите на индийския съюз Джитендра Сингх през септември 2022 година  

Въпреки това някои експерти считат, че присъединението към БРИКС не би представлявало необикновен интерес за Алжир заради неналичието на икономическа интеграция сред страни членки на алианса. Други показват политическите търкания сред някои членове, а точно Индия и Китай, и преобладаващото въздействие на последния върху блока, шитайки се дали те могат да компрометират бъдещите решения и планове на БРИКС.

Структурни дефекти

Въпреки изказванията, че Алжир значително дава отговор на икономическите условия за участие, рентиерската стопанска система на страната не е задоволително диверсифицирана и е прекомерно подвластна от въглеводородите.  

Нейният Брутният вътрешен продукт от $174.2 милиарда през 2021 година, съгласно Световната банка, значително изостава от най-малката стопанска система на БРИКС. За съпоставяне, номиналният Брутният вътрешен продукт на Южна Африка през 2021 година възлиза на $353.26 милиарда.

Смята се, че макар икономическите си дефекти, географското състояние на Алжир, бързо растящото население и топлите връзки с всички страни от БРИКС вършат кандидатурата на страната безапелационна. Точните критерии за новото участие следва да бъдат избрани от петте страни членки и ще бъдат разкрити по време на идната среща на върха през юни 2023 година Това, което е несъмнено, е, че единомислещото единодушие на всяка страна от БРИКС остава причина за консолидираното на нова страна.  

Фактът, че идната годишна среща на върха ще се организира в Южна Африка – един от главните съдружници на Алжир на континента може да са в интерес на Алжир. С оглед на това Алжир разполага със мощни карти, които дават на страната огромни шансове да се причисли към БРИКС в близко бъдеще.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР