На 54 години и след известни кариерни колебания Киану Рийвс

...
На 54 години и след известни кариерни колебания Киану Рийвс
Коментари Харесай

Джон Уик оставя море от трупове

На 54 години и след известни кариерни съмнения Киану Рийвс намира несъмнено убежище в жанра, който му пасва най-добре - екшъна. Осигурява му го индивидът, който го дублираше в най-опасните акробатики върху жици в " Матрицата " - каскадьорът Чад Стахелски. През 2014 година той дебютира като режисьор (в съдействие с Дейвид Лийч) с бруталния и стилизиран " Джон Уик ". Клишираният сюжет за мъжа, който потегля по пътя на отмъщението и оставя след себе си море от трупове, не попречи на триумфа на кино лентата - безкомпромисното деяние компенсираше неналичието на дълбочина и автентичност.

Петилетка по-късно " Джон Уик " е към този момент пълноценен франчайз - третият, по кината и у нас, измести от първото място в боксофисите непобедимите " Отмъстители ", а сигурно се пече и четвърти, в който намръщеният и нефризиран Киану още веднъж ще отмъщава за нещо си. Продълженията не надграждат с нищо предшествениците си - просто подвигат броя на убитите и усъвършенстват образната презентация на другояче изцяло общоприетата жанрова комбинация и осъществяване, напомняща хонконгските екшъни от 80-те и началото на 90-те години (вдъхновявали също Тарантино и братята Уашовски, преди да станат сестри). 

В първия епизод Джон Уик остави след себе си 84 натрупа, във втория 128, а по неофициални данни третото издание на приключенията на професионалния палач от украински генезис дава към 150 жертви. Ето за какво не е чудно, че заглавието на " Джон Уик 3 " идва от латинската поговорка Si vis pacem, para bellum ( " Ако искаш мир, готви се за война " ). " Парабелум " е и стогодишна марка полуавтоматично оръжие.

Фабулата се развива в познатия успореден свят, където полиция и закон не съществуват, всичко се взема решение от Високата маса - масонска загадка организация, нарушаването на чиито прецизни правила и подчиненост се санкционира сурово. На клетия Киану няма кой една чиста риза да му даде, два часа си върви все с окървавената, само че от това килърската му умелост не страда ни минимум. Балетната умелост на Стахелски в драматизирането на принуждение е забележителна, а на Рийвс партнират фамозната Анджелика Хюстън, Хали Бери, Иън Макшейн и - с цел да е цялостна носталгията по " Матрицата " - Лорънс Фишбърн. Кученцата още веднъж са на респект, а баталните подиуми - безспирни, акробатични, окъпани в дъжд и неон. Феновете на Уик няма да останат разочаровани. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР