На 5 януари Умберто Еко навършва 84 години. Авторът на

...
На 5 януари Умберто Еко навършва 84 години. Авторът на
Коментари Харесай

Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година - да стане лято и цял живот - да са щастливи ~ Умберто ЕКО

На 5 януари Умберто Еко навършва 84 години. Авторът на “Името на розата ” и “Махалото на Фуко ” е лекар хонорис идея на над 30 университетски институции в целия свят, в това число на СУ " Свети Климент Охридски " и безспорно най-известният ерудит в света.

Човек се ражда постоянно под неверна звезда и в случай че желае да съществува по заслужен метод на света, би трябвало всеки ден да поправя хороскопа си.

Истинският воин е постоянно воин по простъпка.

Винаги съм бил запленен от фалшификациите и от лъжата. Лъжата е фундаментален аспект на връзката. Тя е диалог за вероятни светове. За действителността би могло да комуникира даже едно куче. То обаче не може да лъже.

Истината е толкоз могъща, че и тя, сходно на положителното, сама се популяризира.

Неправдоподобността е това, което най-силно прилича чудото.

Като въздигате разсъдъка в кумир, пропускате да забележите очевидното.

Никога не съм се съмнявал в истината, съдържаща се в знаците; те са единственото средство, с което човек разполага, с цел да се ориентира в този свят.

Всеки факт става значим, когато е обвързван с различен.

Истината, преди да ни се разкрие напълно, се демонстрира на части /ах, какъв брой са сложни за разгадаване/ в този неверен свят, тъй че би трябвало да разчопляме правилните белези там, където те наподобяват неразбираеми и съвсем изтъкани от воля, ориентирана напълно към злото.

Да вярваш в две неща, които не са дружно, освен това с мисълта, че някъде съществува и трето, скрито, което сплотява първите две, ето това е доверчивостта.

Каква изгода от светлината на факлите… или очилата… щом хората… не искат… да виждат…

… само че с малко здрав разсъдък всичко би могло да се изясни с един полтъргайст…

Недоверчивостта не изключва любознанието, в противен случай, то й оказва помощ.

Ако не тренираш паметта си, ставаш идиот; в случай че я обогатяваш, ще изживееш хиляди животи.

Смелостта е това, което те трансформира от съзерцател в участник.

Нужен ми е съветът на проникновен човек… Прозорлив при разбулването на секрети и - в случай че се наложи - здравомислещ при потулването им.

Понякога има смисъл някои секрети да се забулват с неразбираеми приказки.

Чудовищата съществуват, тъй като са част от Божията промисъл, и силата на Твореца се демонстрира в самите ужасяващи черти на чудовищата.

Когато купуваме ненужни неща, считаме, че по този начин удовлетворяваме правото си на блян към благополучие.

Когато приказваме за благополучие, ние постоянно мислим за персоналното си благополучие и доста рядко за щастието на цялото човечество. Обикновено щастието на другите ни вълнува прекомерно малко, тъй като сме се посветили напълно на това да търсим своето лично. Но въпреки всичко, ние не сме изцяло безсърдечни скотове и от време на време мислим за щастието на другите. Това се случва, когато средствата за всеобща информация ни припомнят за непознати беди. Например за чернокожите поданици на планетата, които гладуват и боледуват или за народите, потърпевши от някое цунами. В такива случаи ние даже сме способни да пожертваме известна сума и в подмяна да се възползваме от някое друго данъчно облекчение.

Вярвам, че това, което ние ставаме зависи от това, което нашите татковци ни учат в разнообразни моменти, в които не се пробват да ни научат. Ние се формираме от дребни парченца мъдрост.

Писмените творби в никакъв случай не трансформират сегашното, те могат само да трансформират бъдещето. Например, четете книга, която ви оказва надълбоко впечатление; последователно се трансформира вашият метод на мислене, вашата персона, и на следващия ден или вдругиден вие се държите по радикално друг метод. Онези, които се обръщат към интелектуалците с молба да решат световни проблеми, вършат неточност.

Важно е да знаеш какво се е случило преди раждането ти. Това е належащо, с цел да схванеш за какво през днешния ден стават доста други събития.

Има единствено едно нещо, което пишете за себе си и това е описът за извършване на покупки.

Вижте, непрекъснато чувам оплаквания, че хората не четат. Всъщност в нашия век читателите са доста повече, в сравнение с в предишния.

Красотата на Вселената се състои освен в единството на разнообразието, само че и в разнообразието на единството.

От всички изкуства архитектурата най-смело се стреми да възпроизведе посредством своя темп уредбата на вселената, която античните са наричали космос, т.е. декориран, защото е като огромно животно, което свети със съвършенството и пропорцията на всички свои членове.

Науката не се показва само в това да знаем какво би трябвало или можем да вършим, само че и да знаем това, което би могло да бъде направено и което може би не трябва да бъде правено.

Ако въобще съм умен, то е тъй като мога да бъда непоколебим.

Единственото нещо, което леко ме разстройва, е, че голямото количество прекарвания, които съм натрупал, ще изчезне дружно с мен.

Според мен е значимо не толкоз да имаш мемоари, колкото постоянно да си разчистваш сметките с тях, да възобновяваш контакта си с детството…

Литературата, отдадена на щастието, е голяма по размер. Тя води началото си от Епикур, а може би и от още по-рано. Но здравият разсъдък ми подсказва, че никой не знае какво тъкмо съставлява щастието. Ако приемем, че става въпрос за някакво непрекъснато положение, би трябвало да отбележим, че един човек, който не се сблъсква с никакви подозрения, болки или рецесии, или е глупак, или е изолиран от света и няма никакви стремежи.

Колко спокоен би бил животът без обич! Колко безвреден, безбурен... и какъв брой отегчителен!

Какво е любовта? Към нищо друго на този свят - нито към човек, нито към демон, към нищо - не се отнасям с такова съмнение, както към любовта, тъй като спрямо всичко останало тя прониква по-дълбоко в душата. Нищо друго не изпълва и обвързва сърцето така, както любовта.

Снимка: imdb.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР