На 5 май 1921 г. световно известната френска дизайнерка Коко

...
На 5 май 1921 г. световно известната френска дизайнерка Коко
Коментари Харесай

Как парфюмът Chanel No. 5 получава своя номер?

На 5 май 1921 година международно известната френска дизайнерка Коко Шанел пуска на пазара своя най-популярен парфюм Chanel No. 5.

Коко Шанел постоянно е била привлечена от цифрата 5, което е откривала и по пътеките в сиропиталището, в което тя е израснала. Предполага се, че когато на дизайнерката й били препоръчани няколко прототипа за дебютния мирис, тя избрала петия флакон. Тогава е било напълно подходящо Коко Шанел да пусне новия парфюм на петия ден от петия месец на годината.

Модната къща " Chanel " пък дебютира с сбирки единствено на петия ден от месеца в чест на обичаното число на основателката си.

Chanel No. 5 става толкоз емблематичен мирис в парфюмерийната сфера, тъй като самата Коко Шанел се появява с него в Harper`s Bazaar през 1937 година Ароматът е имал доста известни сътрудници в публични реклами.

Парфюмът е обвързван и с по-тъмната страна на живота на Шанел. През 1924 година тя подписва договорка с двама братя евреи - Пиер и Пол Вертхаймер, които се занимавали с производството на парфюмите Chanel. Те имали 70% от акциите на парфюма. Модната икона била недоволна.

Когато нацистите идват на власт, Шанел подава молба до германците да изземат бизнеса на Вертхаймер и да го трансферират на нея. Вертхаймерови оцеляват и парфюмът е върнат под техен надзор. Шанел стартира правосъдни дейности, само че те са прекъснати, когато тя осъзнава неприятната реклама, която може да получи от ситуацията си. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР