На 4 юли 2023 г. в УМБАЛ Света Марина“-Варна за

...
На 4 юли 2023 г. в УМБАЛ Света Марина“-Варна за
Коментари Харесай

В УМБАЛ Света Марина-Варна синтезираха за първи път в България нов радиофармацевтик

На 4 юли 2023 година в УМБАЛ " Света Марина “-Варна за първи път в България беше синтезиран сполучливо нов радиофармацевтик, прочут като " Флуор-18 Простат Специфичен Мембранен Антиген “ (18F-si-PSMA). Синтезът беше сбъднат от екип експерти (химици, физици и медицински лаборанти) от Клиниката по ядрена медицина и метаболитна терапия с поддръжката на управлението болничното заведение. Това оповестиха от пресцентъра на болничното заведение за Varna24.bg.

В актуалната ядрена медицина се следи развой на прекосяване на водещи в европейски и международен мащаб клиники от 68Ga-базирани радиофармацевтици към 18F-базирани такива, като аргументите за това са свързани с безспорните преимущества на 18F-радионуклида. По-големият интервал на полуразпад на 18F-радионуклида разрешава използването на по-детайлни процедури за проучване с ПЕТ/КТ-скенер, изискващи дълготрайно време, като по този метод се усилва опцията за обективизиране и на мъчно доловими лезии, недостъпни за проучване понастоящем.

От изключително значение е също по този начин опцията на Клиниката по ядрена медицина и метаболитна терапия в УМБАЛ " Св. Марина “-Варна независимо да създава и реализира надзор върху качеството на такива 18F-базирани радиофармацевтици, премахващо съществуващите при работа с радионуклида 68Ga ограничавания за проучване на 2 – 3 пациенти на ден. Това ще докара до доста редуциране на листата на чакащите пациенти, а след това и нейното отпадане.

След въвеждането през 2009 година на първия в България ПЕТ/КТ-скенер, сменен през 2021 година с последно потомство изцяло цифров ПЕТ/КТ и прелюдия в употреба за първи в България Циклотронен комплекс за произвеждане на 18F-базиран радиофармацевтик ( 2013 г.), построяването на съвременна Лаборатория за синтез и надзор на качеството на радиофармацевтици, основани на разнообразни радионуклиди (2019 г.), както и с големия опит и професионализъм на своя екип, Клиниката по ядрена медицина и метаболитна терапия на УМБАЛ " Света Марина “-Варна още веднъж се потвърди като водеща в страната и района високотехнологична болнична конструкция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР