На 4 януари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара

...
На 4 януари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара
Коментари Харесай

Протест в 10 града в защита на Пирин

На 4 януари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград обединението от неправителствени организации и цивилен групи "За да остане природа в България " и жители ще стачкуват против признатото на 28 декември 2017 година решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк „ Пирин “.

Протестното шествие в София стартира в 18,30 ч. от паметника на Алеко Константинов на кръстовището на бул. Витоша и бул. Патриарх Евтимий.

Исканията на митинга са за анулация на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 година, с което бяха признати промени, разрешаващи строителство в националния парк, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира главната функционалност на екоминистерството – да опазва естествените благосъстояния на България.

Във връзка с неведнъж представяната информация, че ключът на раздора е втори кабинков въжен превоз, „ За да остане природа България “ декларира следното:

• Протестното шествие е против отварянето за строителство на 48% от територията на Национален парк „ Пирин “ (много повече от едно трасе за лифт), с което се погазват Законът за предпазените територии и европейската инструкция за естествените местообитания.

• Протестът е против подмяната на процеса на публично разискване за промени в проекта за ръководство на Национален парк „ Пирин “ – подадени са хиляди цивилен мнения против строителството в парка, които и до момента не са входирани и нямат отговор.

• Протесът се провежда както от природозащитници, по този начин и от жители, които са срещу корупцията, непрозрачното взимане на решения и държавната поддръжка за бизнеси, които източват в офшорни компании извоюваното в ущърб на българската природа.

Решението на Министерски съвет отслабва отбраната на Пирин като отваря порти за сечи на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст сред 100 и 500 години. Уникалните екосистеми на Пирин и изключително вековните гори са дом на мечки, вълци, диви кози, редки типове сови и кълвачи, както и на над 70 ендемични растения, от които над 30 се срещат единствено там и по този начин Пирин има най-голямата централизация от такива типове в България. За да бъдат тези гори това, което са сега – Ноев ковчег на биологичните типове на Европа, те са се еволюирали хиляди години, без да бъдат увреждани от човешка активност. Няма по какъв начин да има обезщетително залесяване, което би възстановило провалите от унищожаването на природата на Пирин.

Къде ще са митингите:

София – 18,30 ч. от паметника на Алеко Константинов на кръстовището на бул. Витоша и на бул. Патриарх Евтимий

Пловдив - 18,30 ч., площад "Стефан Стамболов "

Варна - 18,30 ч., пред постройката на Общината

Бургас – 18,30 ч., Часовника

Русе - 18 ч., Халите

Стара Загора – 18 ч., мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора "

Велико Търново – 17 ч., площад „ Майка България “

Дупница – 17,30 ч., площад „ Свобода “

Свищов – 18,15 ч., пред беседката в градската градина

Свиленград - 17,30 ч., Пощата

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР