На 4 януари у нас ще пристигнат още 20 хиляди

...
На 4 януари у нас ще пристигнат още 20 хиляди
Коментари Харесай

България получава още 20 хил. ваксини срещу коронавирус на 4 януари

На 4 януари у нас ще дойдат още 20 хиляди от имунизациите на Pfizer/BioNTech. Те ще бъдат доставени със аероплан на Летище София и оттова ще стартира разпределението им по обособените области. Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. И добави, че в идващите месеци от този медикамент страната ни ще получава по 150 000 - 200 000 броя на месец.
„ Ваксината на Moderna върви по петите на тази на Pfizer. Точните количества на доставки ще станат ясни, когато бъде получено позволение за потреблението й в Европейския съюз. След това евентуално ще бъдат утвърдени още няколко ваксини”, сподели още доцент Кунчев в ефира на NOVA.
„ Никак няма да е елементарно да се менажира процесът по доставка на толкоз доста ваксини, само че това ще даде опция за избор на хората за това коя ваксина да си поставят”, разяснява доцент Кунчев.
Той акцентира, че солидна осведомителна акция за имунизацията към момента не е почнала, защото към момента не са налични задоволително ваксини за всеобщо използване.
Според прогнозите на специалистите началото на края на пандемията ще настъпи, когато броят на имунизираните у нас доближи 2 милиона. Доц. Кунчев е безапелационен, че това ще се случи до лятото на 2021 година, в случай че хората продължат да имат предпочитание за имунизация. „ Тя е единственият метод да се оправим с това зло”, безапелационен е експертът.
По тематиката за разхлабването на ограниченията доцент Кунчев съобщи, че преди да се случи това би трябвало да бъде направен цялостен разбор на обстановката в първите седмици от настоящия непълен локдаун. Експертът е безапелационен, че моловете остават затворени не с цел да се пречи на хората да пазарят, а тъй като това са места за обществени контакти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР