На 4 октомври от 18.30 ч. за първи път ще

...
На 4 октомври от 18.30 ч. за първи път ще
Коментари Харесай

„Литературни маршрути“ през октомври: „Опит за есеистична разходка през няколко улици и времена“

На 4 октомври от 18.30 ч. за първи път ще се организира Литературен маршрут, отдаден на съответен род. „ Опит за есеистична разходка през няколко улици и времена “ ще бъде градската лекция на Биляна Курташева, която e лекар по доктрина и история на литературата и доцент в Нов български университет. Маршрутът ще стартира от ул. „ Гогол “ №6, пред тогавашния дом на Цветан Стоянов, оповестиха от пресцентъра на Столична община.

Биляна Курташева разказва маршрута по този начин:

„ Действително, всяко нещо може да е тематика за есе и кой ли не написа есета – от топ физици, философи, пътешественици до отегчени гимназисти. Но вгледаме ли се по-внимателно, ще забележим, че есето като форма и метод на писане е родено от разрива, рецесията и загубата. И това не е метафора: книгата майка на този род – „ Опити ” на Монтен (1580) – е стартирана към Вартоломеевата нощ и е писана във време на войни и чума. У нас есето набира известност през 20-те години на ХХ век – времена и красиви, и мрачни, когато потегля списание „ Златорог ”, преработват се контузиите от войните и тече необявена революция... И до през днешния ден, в случай че проследим по кое време даден създател се обръща към този род, ще забележим, че това става в моменти на тествания, на внезапни промени в света и/или в персоналния живот, когато човек би трябвало да осмисли тук и в този момент някакви небивали обрати и провокации.

Как жанрът набира известност, по какъв начин продължава (в най-хубавите си форми) да бъде опит на мисълта оттатък „ готовите истини ”, да съчетава персонално и обществено, тяло и осведоменост, литература, философия, политика, просвета... Ще се разходим из историята есето по света и у нас; ще откроим някои от значимите български есеисти през 20-те и 30-те години на ХХ век; за какво есето е тихомълком заличено с идването на националната власт; по какъв начин се завръща през преводи и метафизичен поредици; по какъв начин отмъщава на режима с нова подривна мощ и бива безмилостно осъдено (Георги Марков и неговите „ Задочните репортажи ”); каква е ролята на жанра през днешния ден, във времето на обществените мрежи и Chat GPT… “

" Литературни направления - София " е план на фондация „ Прочети София “, който се осъществя с финансовата поддръжка на Столична община.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР