На 4 май 2023 г. в Русия влязоха в сила

...
На 4 май 2023 г. в Русия влязоха в сила
Коментари Харесай

От 4-ти май в Русия влезе в сила закон за задължителен ДНК анализ на всички осъждани и заподозрени

На 4 май 2023 година в Русия влязоха в действие правилника за използването на Федералния закон №8-FZ „ За изменение на Федералния закон за държавната геномна регистрация в Руската федерация и някои законодателни актове на Руската федерация “, с който се вкарва наложително взимане на ДНК проби от всички наказани лица, изтърпяващи наказване отнемане от независимост, обвинени или упрекнати в осъществяване на закононарушение, както и от жителите, на които е натрапен административен арест.

Според закона геномната информация е биометрична персонална информация. Законът също по този начин задължава да се записва и съхранява геномната информация за неидентифицираните трупове.

Съгласно закона, в случай че наказаните, обвинените и обвинените дават отговор на изискванията за реабилитация, събраните от тях биометрични данни и ДНК могат да бъдат унищожени. И още, това може да бъде поискано и от лицата, задържани за административно нарушаване.

Преди приемането на Закон №8-FZ събирането на ДНК бе наложително единствено за лицата, наказани за тежки или изключително тежки закононарушения, както и за всички категории закононарушения против половата цялост и половата независимост на личността, а също и за неидентифицирани лица, чийто биологичен материал е конфискуван в хода на следствени дейности.

Съответният законопроект бе импортиран още през 2020 година и утвърден на първо четене, а законът бе признат на трето четене още в края на месец януари 2023 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР