На 4 декември църквата почита Света Варвара - родена в

...
На 4 декември църквата почита Света Варвара - родена в
Коментари Харесай

На 4-ти декември почитаме Света Варвара

На 4 декември църквата уважава Света Варвара - родена в фамилията на благородник - богохулник от Илиопол. Отличавала се е с особена и впечатляваща хубост.

Варвара се среща с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че щерка му е станала християнка, той подрежда да я наказват и получава единодушието на шефа на града Мартиан да я осъди на гибел. По разпореждане на бащата Варвара е обезглавена. Поверието приказва, че Божието отмъщение настига бащата на Варвара и шефа на града - те двамата са изумени от гръмотевица. През 6 век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол.

В някои региони на страната Света Варвара е считана за настойничка на децата от заболявания, по-специално от дребна шарка и хората я наричали " Баба Шарка ". Жените месели и раздавали за здраве „ къпани " питки. Друг бит е да се вари фасул и да се поставят по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце.

В други региони Света Варвара се почитала като настойничка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, защото девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.

Този ден е имал и гадателна устременост в обичаите - по седенките се правили гадания коя госпожица за кой момък ще се омъжи.

В българския фолклор, за обичаите съпътстващи празниците на Света Варвара, Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) има сентенция: „ Варвара вари, Сава пече, Никола посетители посреща ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР