ързото започване на планувания основен ремонт на българската част на

...
ързото започване на планувания основен ремонт на българската част на
Коментари Харесай

Драгомир Драганов настоява за спешен основен ремонт на Дунав мост при Русе

ързото започване на планувания главен ремонт на българската част на Дунав мост при Русе е водещ приоритет пред мен и екипа ми, сподели регионалният шеф Драгомир Драганов по време на проведена от него среща с районните институции, имащи директно отношение по въпроса. В срещата взе участие и кметът на Община Русе Пенчо Милков, с помощта на чиито старания директният трафик беше изведен от града и пренасочен към буферните паркинги. Това улесни и обезопаси напредването на русенци и гостите на града. Драганов беше безапелационен, че Областната администрация в крайдунавския град ще подкрепи по всевъзможен метод основаването на оптималната организация на трафика през оборудването при пускане на ремонта. „ Въпреки неудобството, което ще се сътвори за преминаващите при осъществяване на ремонтните действия, е доста значимо да предприемем нужните ограничения за отбягване на съществени усложнения при свободното придвижване на пасажери и товари “, разяснява регионалният шеф. Той беше безапелационен, че при започване на ремонта ще се подсигурява необятна социална осведоменост по отношение на всички действия по оборудването. Също по този начин се планува да бъдат сложени указателни табели в региона на Дунав мост. Ще се създаде и линеен график, в който ще бъдат конкретизирани обособените стадии от плана и периодите за тяхното осъществяване. Драганов е в непрекъснат контакт с отрасловите министерства и Агенция „ Пътна инфраструктура “. През идната седмица се планува той да организира срещи с техните управления.

Припомняме, че Дунав мост е въведен в употреба през 1954 година, като през последните години неведнъж са осъществявани спешни поправки на пътното платно за възстановяване на неговите параметри. Въпреки това в обособени сектори има местни хлътвания, слягания и пукнатини. В известна степен тези недостатъци се дължат на понижена носимоспособност на стоманобетоновите детайли на пътните панели и динамичното влияние върху структурата от прекосяването на тежкотоварните коли. От построяването на оборудването до момента главен ремонт не е осъществяван. Преди повече от 22 години е правено подсилване на фугите, а през 2011 година е сменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Изработеният механически план за ремонт на оборудването планува цялостна замяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничаващи системи, маркировка и други За реализирането на главния ремонт има определен реализатор и в края на декември 2023 година беше подписан контракт с ДЗЗД „ Дунав мост “, след извършена открита процедура по Закон за обществените поръчки. Стойността му е 44 877 228,68 лева с Данък добавена стойност.

В срещата участваха още заместител регионалният шеф Георги Георгиев, шефовете на Областното пътно ръководство инж. Стамен Савов, на Регионална дирекция „ Гранична полиция “ ст. комисар Димитър Чорбаджиев, на териториална дирекция „ Митница Русе “ Володя Петров, както и неговият сътрудник Пламен Минков, а също и началникът на Областния отдел „ Автомобилна администрация “ Венцислав Шахънов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР