На 4-5 януари ще получим нови 25 хил. дози от

...
На 4-5 януари ще получим нови 25 хил. дози от
Коментари Харесай

Вижте графика на новите пратки с ваксини, идват със самолет

На 4-5 януари ще получим нови 25 хиляди дози от имунизацията на "Пфайзер " и "Бионтех ", само че този път те ще дойдат със аероплан. Вече имаме удостоверение от производителя, оповестиха на обичайния брифинг за обстановката с ковид у нас здравният министър проф. Костадин Ангелов и шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.
След идването със аероплан специфични коли ще закарат дозите до всички РЗИ в страната, по систематизиране. Така до края на януари ще продължи имунизирането на хората от първата група - лечебните заведения, джипитата, зъболекарите и фармацевтите, обясниха здравните управляващи.
35 000 дози от имунизацията се чакат към средата на януари, а още толкоз - в края на същия месец, добави Кирилов.
В същото време на 6 януари се чака разрешението на Европейската организация по медикаментите за използването на имунизацията на "Модерна ".
Когато тя бъде утвърдена и от Европейска комисия, към този момент ще може да се пристъпи и към началото на втората фаза на имунизиране - в обществените заведения за хора с увреждания и за възрастни хора, тъй като ще има задоволително количества от препаратите.
"Ние имаме един настоящ контракт с една компания за една ваксина. Втората идва през януари, доста скоро идва и третата на "Астра Зенека ", няма по какъв начин занапред да конкретизирам дата или месец ", разясни за точния график на имунизационната акция доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор. По думите му, сред второто и третото тримесечие на 2021 година към този момент ще имаме по-голямо количество и по-голям избор на ваксини.
"МЗ няма да се трансформира в дистрибутор на ваксини и няма да ги популяризира ", акцентира здравният министър. Костадин Ангелов благодари на медиите за помощта в информирането на хората за имунизационната акция.
Попитани не ги ли смущава фактът, че техни сътрудници, лекари, приказват не изключително ласкаво за имунизациите и акцията, шефът на спешния щаб ген. Мутафчийски разяснява, че всеки има право на мнение.
"Щабът не е някакво военно формирование, което да санкционира този или оня. Ние се опитваме да вършим нашата си работа, да обясняваме на хората информацията и да го превеждаме на понятен език на държавното управление, с цел да може да взема верните решения ", сподели генералът.
"Тези хора приказват нелепости и обикалят по студиата, приказват лъжи. Казвайки истината, се опитваме да ги опровергаем ", беше по-директен доцент Кунчев. Той укори и медиите, че им дават естрада да го вършат, като ги канят.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР