На 31 октомври 2017 г. в иранската провинция Бушер се

...
На 31 октомври 2017 г. в иранската провинция Бушер се
Коментари Харесай

Шефът на „Росатом“ и вицепрезидентът на Иран направиха първа копка за Втори енергоблок на АЕЦ „Бушер“

На 31 октомври 2017 година в иранската провинция Бушер се организира тържествената гала за началото на дейностите по изкопа за главните здания на Втори енергоблок на АЕЦ „ Бушер “ (проект АЕЦ „ Бушер “ 2). Церемонията откриха генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов и вицепрезидентът на Иран и президент на Организацията по атомна сила на страната Али Акбар Салехи.

Според контракта за втори ред на АЕЦ, подписан през ноември 2014 година, на площадката покрай настоящия Първи енергоблок ще бъдат построени два енергоблока с съветски дизайн с обща мощ от 2100 мегавата.

Руските енергоблокове ВВЕР-1000 са референтен план от потомство „ 3 плюс “, който дава отговор на най-строгите постфукушимски условия за сигурност. През септември 2016 година бе положен „ първият камък “ за строителството, след което се правиха подготвителни действия на площадката. Със започването на дейностите по изкопа планът за АЕЦ „ Бушер “ 2 навлиза в стадий на практическа реализация.

Преди началото на церемонията Лихачов и Салехи посетиха Първи енергоблок, който е знак на съдействието сред Русия и Иран в областта на мирния атом. Енергоблокът в действителност бе достроен от съветските експерти след предходния реализатор. За довършването на енергоблока бяха употребявани истински инженерни решения за съветския реактор ВВЕР, а иранските експерти бяха подготвени в употребата му. Това бе първият енергоблок в Близкия изток, който е неповторим за международната атомна енергетика. От момента на стартирането му през 2011 година Първи енергоблок на процедура сподели своята експлоатационна надеждност.

Приветствайки участниците в церемонията, президентът на „ Росатом “ означи, че добитият към този момент опит от съдействието ще помогне на експертите на двете страни дейно да решат всички задания в границите на плана за АЕЦ „ Бушер “ 2. „ Уверен съм, че този огромен руско-ирански план е знак на нашето съдействие, както и знак за нашето потомство и за поколението на нашите деца. Днес близо 25 милиарда кВтч електрическа енергия към този момент е направена от Първи енергоблок на АЕЦ „ Бушер “. Това е сериозен принос към стопанската система на Иран, който дава опция да се насочат спомагателни средства за развиване и на обществената сфера, и на индустрията на страната “, съобщи Лихачов.

„ Днес ние сме очевидци на „ първата копка “ за построяването на Втори енергоблок на АЕЦ „ Бушер “. Дейностите вървят по график и дори малко преди посочения период. Надявам се, че след седем години ще бъдем очевидци на въвеждането в употреба на този енергоблок, а след две години ще бъде осъществено въвеждането в употреба и на Трети енергоблок на АЕЦ “, съобщи в формалното си слово президентът на Организацията по атомна сила на Иран Али АкбарСалехи.

Проектът за Втори и Трети енергоблок на АЕЦ „ Бушер “ се реализира със средства на иранската страна. Генерален реализатор на плана е АСЕ („ Атомстройекспорт “, част от „ Росатом “). Дейностите по изкопа за Трети енергоблок са планувани за 2018 година, а изливането на „ първия бетон “ за Втори енергоблок – за 2019 година
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР