На 30 юли съдът в Никозия започна ликвидацията на кипърския

...
На 30 юли съдът в Никозия започна ликвидацията на кипърския
Коментари Харесай

След фалита на Олимпик: Още не е ясно кога хората ще получат парите си

На 30 юли съдът в Никозия стартира ликвидацията на кипърския осигурител “Олимпик ”, който предишния август остави близо 200 хиляди водачи в България без полици “Гражданска отговорност ”.
Решението идва близо година след оповестяването в неплатежоспособност и след проточване на делата повече от 11 месеца, написа 24 часа. 
На 12 септември беше първото съвещание, като в края на годината към този момент имаше 9, само че поради оборване на процедурата, промяна на юристи и показване на спомагателни доказателства се проточи във времето.
На последното съвещание съдът назначи двама непрекъснати ликвидатори. Това са досегашният краткотраен Павлос Накузи и формален представител на Република Кипър. Решението за разкриване на производството за разпродажба би трябвало да бъде оповестено в формалния вестник на Кипър и този на Европейския съюз
След решението за старт на ликвидацията идва и разумният въпрос по кое време хората, които имаха полици, които бяха прекъснати предварително, ще получат парите си.
Веднага след формиране на производството по разпродажба се чака ликвидаторите да уведомят самостоятелно и документално всички известни кредитори на Olympic Insurance Co. В това число и в България.
За тези, които имат застрахователни вземания - предявени искания или платени награди, Накузи и сътрудника му би трябвало да разгласят периодите, които да се съблюдават, както и глобите за нарушаванията им.
Трябва да са включени и ведомствата, оправомощени да получат предявяването на взимане. Ликвидаторите би трябвало да разпишат и действието на производството за разпродажба за застрахователните контракти и датата, на която се прекратява действието им.
Очаква се на кредиторите да се даде и формуляр за предявяване на вземането.
Важно конкретизиране е, че той може да бъде предявен от българските кредитори на застрахователя на български език. “Вземанията на всички кредитори следва да се третират без дискриминация ”, показват от финансовия регулатор.
Ако към този момент е декларирано вземането в българския клон на “Олимпик ”, не е належащо да се подхващат спомагателни дейности. “Нужно е да се изчака за самостоятелната и писмената противоположна връзка от назначените ликвидатори по предявеното взимане ”, поучават специалистите.
Ако още не е предявено искане за възобновяване на средства от “Олимпик ”, това би трябвало да бъде направено, с цел да бъде включено към масата на несъстоятелността на застрахователя. Как да се случи това - следва ликвидаторите да дадат инструкции. Именно те би трябвало да оповестят и реда за предявяване на вземанията, както и да укажат на заинтригуваните лица какви дейности да подхващат в тази връзка.
Експертите предизвестяват, че процедурите по ликвидацията на сдружението и удовлетворяването на вземанията се чака да лишават време. Включително и тези по погашение на компенсациите по застрахователните контракти на “Олимпик ”.
Конкретен период за угаждане на вземанията не може да бъде подложен към днешна дата, защото той зависи напълно от дейностите на ликвидаторите и е изцяло в техните пълномощия, показват от Комисията за финансов контрол.
Предстои ликвидаторите да уточнят активите на застрахователя и тяхната достатъчност. Те би трябвало да открият предявените вземания на кредиторите, да преценяват тяхната основателност и да дефинират размера им и едвам откакто са завършени всички процедури в производството по разпродажба, да пристъпят към угаждане на кредиторите, съгласно масата на несъстоятелността.
България ще заплати компенсациите на засегнатите, като парите би трябвало да се дадат през Гаранционния фонд. Той е подписал съглашение с аналогичната конструкция в Кипър. Изплащането на полиците ще стане след приключването на делото. Средствата, които “Олимпик ” би трябвало да върне по авансово прекратените полици, възлизат на 9,3 млн. лева
Обезщетенията по автополица - над 2,57 милиарда лева
За първите 6 месеца на годината претенциите по “Гражданска отговорност ” за леките коли и товарните до 5 тона надвишават 2,57 милиарда лева, демонстрира статистика на Комисията за финансов контрол за упования размер на заплащанията по полицата. Претенциите за имуществени вреди се чака да бъдат в размер на 1,05 милиарда лева За зародили болки и премеждия, които се водят неимуществени вреди, заплащанията са достигнали 1,52 милиарда лева
Очакваният размер на неизплатените искания за имуществени вреди за коли е 176,7 млн. лева, а при неимуществените - 555,6 млн. лева Размерът на предявените, само че неизплатени имуществени искания към края на юни е 97,6 млн. лева, а за болки и премеждия - 336,2 млн. лева
При зародилите, само че непредявени искания към края на първите 6 месеца предстоящият размер за имуществени вреди е 80,9 млн. лева, а при неимуществените е 259,2 млн. лева
Общо за всички категории транспортни средства предстоящият размер на заплащането е 3,47 милиарда лева, а данните демонстрират, че над две трети от претенциите са за леки коли.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР