На 30 януари са навършват 130 години от рождението на

...
На 30 януари са навършват 130 години от рождението на
Коментари Харесай

130 г. от рождението на цар Борис III


На 30 януари са навършват 130 години от рождението на цар Борис III.

Борис Клемент Роберт Мария Пий Станислав Сакскобургготски е роден на 30 януари 1894 година в Двореца в София. Той е от Сакскобургготската династия, която по това време е най-силната в Европа - ръководи Англия, Белгия, Португалия, България и едноименното херцогство. Борис Трети е единственият монарх в Европа, който по едно и също време е правоприемник на двата враждуващи клона за френския трон – Бурбоните и Бурбон-Орлеаните. Бракът на неговия татко цар Фердинанд с Мария-Луиза има огромно алегорично значение за помиряването на тези две семейства.

Цар Борис III е извънредно обичан от българското общество и е изпратен от стотици хиляди в последния си път. Той си отива на 28 август 1943 година, тогава Успение Богородично, след едноседмично боледуване. Смъртта и аргументите за нея и до през днешния ден остават неизяснени. Над 369 000 българи минават през катедралата „ Св. Александър Невски “, с цел да се поклонят пред тленните остатъци на починалия държател. Няколко дни по-късно траурното шествие се насочва към Рилския манастир, където цар Борис III е заровен по негово предпочитание.

В ляво от гроба се намира резба, направена на 10 октомври 1943 година от поданици на село Осой, Дебърска околия, с надпис: " На своя Царь Освободитель Борись III оть признателна Македония ". През 1946 година, по време на Страстната седмица, тленните му остатъци са ексхумирани и осквернени, по разпореждане на комунистическите управници в България. Тялото на царя е заровено в дребен параклис в парка на двореца " Врана ". През 1947 година този параклис е взривен и изравнен със земята.

След рухването на режима през 1989 година е открита стъкленицата със сърцето на цар Борис ІІІ. То е извадено при балсамирането и аутопсията на царя от проф. Иван Москов. През 1993 година сърцето на българския цар Борис ІІІ е заровено във възобновения му гроб в южния параклис на съборния храм на Рилския манастир.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР