На 3 ноември Софийската филхармония посреща младия диригент Любомир Денев-син,

...
На 3 ноември Софийската филхармония посреща младия диригент Любомир Денев-син,
Коментари Харесай

Класика и съвремие се срещат на сцената на зала „България“

На 3 ноември Софийската филхармония посреща младия диригент Любомир Денев-син, с който ще показват Концерт за ударни от татко му- композитора Любомир Денев.Концертът за ударни и оркестър е написан в Норвегия през 1986. Премиерата и студийният запис за Националното радио са осъществени под диригентството на композитора със солистите от отбор „ Полиритмия " Антонин Бржечка, Борис Динев и Асен Аврамов. Солисти на 3 ноември ще бъдат са перкусионистите Калина Владовска, Мартина Митева и Мирослав Димов.

Във втората част на вечерта Любомир Денев-син включва Втора симфония на Ленард Бърнстейн със солист обичания от родната аудитория македонски пианист Дино Имери.Ленард Бърнстейн е една от най-ярките музикантски фигури на ХХ век. Прочутият композитор, диригент, пианист, журналист и музикален агитатор е известен измежду най-широка публика. Автор на три симфонии, оратории, балети, опери и няколко мюзикъла, Бърнстейн постоянно търси в музиката си, както и на сцената, общуването с необятната публика. Неговият блян, по личните му думи, е „ земната музика, тясно обвързвана с такива старомодни неща като човешките връзки... "

Втора симфония е въодушевена от забележителната едноименна поема „ Времето на паниките: барокова еклога " на Уистън Хю Одън. Когато се появява поемата през 1947, тя е избрана като „ неуспех " от страна на рецензията в притурката за литература на The Times. Само броени месеци по-късно Одън получава „ Пулицър " (1948) за нея. Бърнстейн възприема творбата като разтърсваща с „ поетичната си виртуозност " и написа втората си симфония, въодушевен от нея. Нещо повече - той извършва клавирната партия на премиерата през 1949 година
------
Концерт за цигулка №3 и Коронационна меса от Моцарт ще звучат на 6 ноември под палката на маестро Урош Лайовиц. Диригентът,познат и обичан от българската аудитория, ще показа младия цигулар Цию Хе.

Незаслужено в сянката на Волфганг Амадеус Моцарт - гениалният композитор и превъзходен реализатор на клавишни принадлежности - остава цигуларят Моцарт. Наред с пианото, той обожавал „ нежния и апетитен " глас на цигулката и я олицетворявал с човешкия глас. Легендата споделя по какъв начин на 4 години Амадеус, който към този момент с лекост свирел на клавира, изискал от татко си да има своя цигулка. Самостоятелно се научил да свири и на 6 години на един домакински концерт изненадал музикантите с желанието да се включи в триото им като „ втора цигулка ". След това ги развеселил като изсвирил партията и на „ първата цигулка ", преодолявайки всички компликации, макар неправилната режисура на пръстите.

Третият концерт за цигулка и оркестър в сол мажор е с датировка 12 септември 1775. Може с съображение да се допусна, че Моцарт е написал творбата за себе си.
Солист в София ще бъде китайският цигулар Цию Хе - един от най-младите солисти, които дебютират в влиятелната зала „ Музикферайн " с Виенската филхармония под диригентството на Адам Фишер през 2017 година Тогава той е едвам на 18 години.

През 2014 година печели I
премия, представяйки Австрия на състезанието за млади музиканти „ Евровизия " в Кьолн. През 2015 печели I премия на Международния конкурс „ Моцарт " за млади музиканти в Джухай, Китай. През 2016 година става победител в Международния конкурс „ Моцарт " в Залцбург и състезанието „ Йехуди Менухин " в Лондон, получава II и специфична премия на Международния конкурс за цигулари „ Леополд Моцарт " в Аугсбург.
В последния сезон Цию Хе свири на фестивала „ Би Би Си Промс в парка " в Белфаст, дебютира на фестивала „ Джордже Енеску " в Букурещ, изнася рецитали в „ Концертхаус " - Виена в поредицата „ Големите гении ". Понастоящем продължава резиденцията си в „ Музикферайн " - Виена с трио „ Алтенберг " и тяхната постоянна концертна серия в зала „ Брамс ".

Цию Хе свири на инструмент от 1688 година, направа на Андреа Гуарнери, общително възложен на цигуларя от частен спонсор.Партитурата на Коронационна меса е приключена на 23 март 1779 година Най-вероятно тя е написана за Великденската работа, състояла се на 4 март, същата година, в катедралата в Залцбург. Тя илюстрира дарованието на Моцарт и като ослепителен композитор на духовна музика.
В осъществяването ѝ се включва Националния филхармоничен хор и солистите Елена Механджийска, Росица Павлова-Инджева, Любомир Чернев и Николай Веселинов.

Билети за концертите са налични на касата на зала България и в Ивентим.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР