На 3 март се отбелязва Освобождението на България от османско

...
На 3 март се отбелязва Освобождението на България от османско
Коментари Харесай

Вижте как ще бъде отбелязан Трети март в цялата страна

На 3 март се отбелязва Освобождението на България от османско робство . Денят е разгласен за народен празник с Указ 236 на Държавния съвет от 27 февруари 1990 година и с Решение на Народното събрание от 5 март 1990 година

На 3 март по традиция в тържественото честване, което ще стартира в 11:30 ч. на връх Шипка , ще вземат участие военнослужещите от 61-а механизирана бригада. Представителни елементи от бригадата ще се включат и в ритуала за издигане на националния байрак и знамето на община Карлово. Tам дружно с хиляди българи, респект пред паметта на българските опълченци и воини, починали за свободата на България ще отдадат и президентът Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Росен Желязкова .  Държавният глава ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска. Радев и Желязков ще произнесат слова на историческия връх.

Преди това Старозагорския митрополит Киприан ще отслужи благодарствения молебен в храм-паметника " Рождество Христово " в град Шипка.

Церемонията по издигане на Националното знаме на Република България ще стартира в 11:00 ч. пред паметника на Незнайния боец в столицата. В нея ще вземат участие представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският внушителен духов оркестър. По време на церемонията, при осъществяване на химна, ще бъде създаден салют от двадесет артилерийски залпа . На церемонията ще участва министър председателят Николай Денков .

По мотив Националния празник в 12:00 ч. ще бъде осъществена тържествена промяна на почетния гвардейски часовой пред постройката на Администрацията на президента.

От 18:30 ч. на площад „ Народно заседание “ ще се състои тържествена инспекция (заря) . В нея ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, както и военнослужещи от Съвместното командване на силите. Командващ на тържествената инспекция ще бъде бригаден военачалник Димитър Хлебаров – пълководец на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана. Реч ще произнесе президентът Румен Радев, а на зарята ще участват и ръководителят на Народното събрание, министър председателят и депутати.

В строя ще бъдат знамената-светини , знак на най-възвишените обичаи и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния героизъм на Българската войска: Самарско знаме, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк, Знаме на Горнооряховските въстаници, Знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, оповестиха от Министерството на защитата.

В празничния ден военнослужещи от Сухопътните войски, Военноморските сили, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специфичните интервенции, както и от висшите военни учебни заведения ще вземат участие в тържествените ритуали по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя в редица обитаеми места в страната

: Белене (9:30 ч. в Парка на признателността пред Паметника на починалите във войните беленчани), Свищов (на площад „ Алеко “ от 11:30 ч. и на площад „ Свобода “ от 12:00 ч.), Плевен (11:00 ч. на площад „ Възраждане “), Благоевград (9:30 ч. пред паметната плоча на първия избавител на града - майор Орлински и 10:00 ч. пред паметника на Гоце Делчев), Монтана и Бяла Слатина (10:00 ч.), Враца и Козлодуй (11:30 ч.), Стара Загора (тържествата стартират в 10:30 ч. пред Общината и не престават с паметно шествие с националния трикольор до Мемориален комплекс „ Бранителите на Стара Загора “ от 11:00 ч.), Димитровград (10:00 ч.) и Хасково (11:00 ч.) на централните площади в градовете, Ямбол (10:30 ч. пред Общината), Чирпан (10:30 ч. пред Паметника на освободителите), Смолян (11:00 пред паметника на Борците за независимост на площад „ Възраждане “ в кв. „ Устово “), Асеновград (9:30 ч. на паметника на военачалник Дандевил на площад „ Николай Хайтов “), Пловдив (12:00 ч. в парк „ Бунарджика “ и 13:30 ч. пред Паметника на опълченците в Централните гробища), Елин Пелин (11:00 ч. на площад „ Независимост “), Разлог (18:00 ч. пред паметника на Васил Левски), Шумен (18:30 ч. пред Паметника на починалите във войните шуменци), Русе (19:00 часа пред Паметника на Свободата), Добрич (10:00 ч. при Мемориален комплекс „ Хан Аспарух “), Бургас (11:00 ч. на площад „ Атанас Сиреков “ и 11:30 ч. пред Паметника на починалите в Руско-турската освободителна война), Созопол (10:00 ч. пред Летен спектакъл „ Аполония “), Варна (10:00 ч. на площад „ Св. Св. Кирил и Методий “, 11:00 ч. пред Паметника на починалите за свободата на България украински войни, 12:00 ч. пред Паметника на починалите за свободата на България съветски войни и в 13:30 ч. в кв. „ Владислав Варненчик “), Черноморец (11:00 ч. пред Паметника на починалите във войните). Почетен часовой ще взе участие и в отбелязването на 3 март пред Паметника на успеха в прохода Арабаконак.

С инспекции (зари) с присъединяване на военнослужещи от Българската войска Националният празник ще бъде маркиран в Пловдив от 18:30 ч., Варна от 19:30 ч., Сливен от 19:00 ч., Сандански от 18:30 ч., Първомай от 16:30 ч., Чепеларе от 18:30 ч. и Дългопол от 18:30 ч.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР