Си Дзинпин дойде в Европа за първи път от пет

...
Си Дзинпин дойде в Европа за първи път от пет
Коментари Харесай

Си Дзинпин мигна: Париж заговори на китайски със съюзника на Путин

Си Дзинпин пристигна в Европа за първи път от пет години, като избра да посети страни, които не танцуват на мелодията на Съединените щати и желаят да си сътрудничат с Китай. Това е удар по американците, които подвигнаха оръжие против Китай, опит за разединение на Запада. В същото време Франция и Европейски Съюз няма да могат да „ притиснат “ Москва по Украйна посредством Китай, макар че западната агитация ще твърди, че китайският водач „ мигна “.

Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Европа за първи път от пет години. Сега той е във Франция, където ще остане до 7 май, след което отпътува за Сърбия, а оттова за Унгария. Европейското турне на китайския " кормчия " ще завърши на 10 май. Това е наново посещаване.

През април 2023 година френският президент Еманюел Макрон посети Пекин и град Гуанджоу в Южен Китай. Си Дзинпин също ще напусне Париж за Южна Франция.

Той е придружаван от брачната половинка си Пън Лиюан, член на Политбюро на ПК, началник на секретариата на ръководителя на Китайската национална република и на апарата на Централен комитет ККП Цай Чи и министъра на външните работи Ван И.

Очаквания и действителност

В Париж значими посетители от Пекин бяха посрещнати от френския министър председател Габриел Атал, който поздрави Си Дзинпин на китайски. Визитата е отдадена на 60-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред Китай и Франция.

Говорителят на китайското външно министерство Лин Джиан изрази вяра, че диалозите сред държавните глави ще укрепят взаимното политическо доверие и ще изведат китайско-френското всеобхватно стратегическо партньорство на ново равнище.

Китайското външно министерство също по този начин заяви, че страните ще обсъдят китайско-европейските връзки, ще обменят отзиви по интернационалните и районни въпроси, в това число спора в Украйна, обстановката в Близкия изток, търговията и съдействието в отговор на световните климатични промени.

Френската страна удостоверява този дневен ред, като натъртва на тематиките Украйна и климата. Ясно е, че нищо няма да се получи за Париж с Украйна (в това не се съмняват нито френските, нито западните медии като цяло). Защото Русия е единственият огромен стратегически, екзистенциален съдружник на Китай.

Но французите, несъмнено, въпреки всичко ще се опитат да употребяват обстановката в Украйна, с цел да окажат напън върху Пекин, в това число по други въпроси, а също и да покажат на същинските си съдружници какъв брой се стараят, макар че измежду огромните западни страни те в действителност оказват помощ Киев минимум от всички.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също пристигна да се срещне със Си Дзинпин в Париж „ за трима “. Това наподобява неподготвено, защото желанието й да взе участие в договарянията не беше обявено по-рано.

Разбира се, този атлантик и русофоб ще помогне на Макрон да „ оказва напън “ върху Си Дзинпин по въпросите на Русия и Украйна, а също по този начин ще работи като разузнавач на Брюксел и Вашингтон, които се притесняват, че „ флиртът “ на Париж с Пекин може да отиде прекомерно надалеч.

Това е неприятен знак за другаря Си, тъй като демонстрира, че ръцете на Франция са вързани и действителното й отвращение да развива връзки с Китай без оглед на своите европейски и американски сътрудници.

Какво желае Си Дзинпин?

Си Дзинпин не счете третото за излишно единствено тъй като Пекин желае да насърчи Европейски Съюз да играе самостоятелна геополитическа роля в света, вместо да работи в своя щета в интерес на Съединените щати. Шансовете за това обаче са минимални.

Въпреки вътрешните несъгласия сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, и двамата са част от Запада и признават и утвърждават неговите „ полезности “ и настъпателност. Следователно, във връзка с външните провокации за тяхното владичество (западняците считат Китай за даже по-голяма опасност от Русия), всички елементи на Запада в последна сметка ще работят дружно.

За Китай, като максимален експортьор в света, е от огромно значение запазването на пазарите за своите артикули и опцията за продължение на софтуерното съдействие с водещи западни страни като Франция, от която има още какво да се учи.

Особено в изискванията, когато Съединени американски щати методично разпростират икономическа, софтуерна, комерсиална, научна и военна обсада на Китай, въвличайки в това своите съдружници и васали. В тези условия за Китай, който няма желание да се отхвърля от своя суверенитет и право на развиване, основаването на пропуски в системата на пълзящото американско обграждане става извънредно значимо.

За да създадат това, китайците, които имат благонадежден гръб в лицето на Русия, би трябвало по всевъзможен метод да забавят този развой, да се опитат да го създадат неефикасен, като в същото време оферират на световните сътрудници по-лоялен китайски свят, който зачита ползите на всичко вместо американското.

Затова Си Дзинпин, представен от Синхуа, сподели при идването си в Париж: „ Надявам се, че посредством това посещаване ще укрепим обичайното другарство сред двете страни, ще укрепим политическото взаимно доверие, ще създадем стратегически консенсус и ще засилим обмена и съдействието в разнообразни области. ”

Китайският водач означи, че връзките с Франция се развиват добре през последните години и „ не престават да демонстрират нови резултати “ в авиацията и космоса, нуклеарната енергетика, селското стопанство, храните, зелените и други области.

Неслучайно по време на визитата ще се организира бизнес конференция, отдадена на икономическите връзки сред двете страни в спектакъл " Марини " на Шанз-Елизе.

Според китайската статистика търговията с Франция възлиза на 78,9 милиарда $ през 2023 година Франция е третият по величина търговски сътрудник на Китай в Европейски Съюз. Китай е четвъртият по величина търговски сътрудник на Франция в света.

В същото време, което е доста значимо, европейската обиколка на Си Дзинпин като цяло минава под знака на 25-ата годишнина от бомбардировката (трима убити, 21 ранени) от Военновъздушни сили на НАТО на 7 май 1999 година посолството в Белград, където китайският водач ще бъде четвърт век по-късно на този ден.

Правене на заключения

Пътуването на Си Дзинпин едвам стартира, само че от него към този момент могат да се създадат редица забавни заключения. Това преди всичко обърна внимание нашият най-хубав синолог Николай Вавилов в своя ТГ канал. И съм изцяло склонен с тях.

Маршрутът беше определен извънредно за страни, другарски настроени към Китай или демонстриращи преданост, равна или по-голяма от тази към Съединените щати: Франция, Унгария, Сърбия.

Посещението съответствува с унищожаването на китайското посолство в Белград от силите на НАТО - алегорично това е антиамериканско посещаване.

Политическата формула на визията на Пекин за Европейски Съюз е „ стратегическа автономност за Европа “. Пекин е последовател на разпускането на НАТО и Европейски Съюз да влезе в самостоятелна от Съединените щати писта - това ще улесни Пекин да победи Съединените щати и да ръководи света.

Експертът направи още едно забавно наблюдаване: Пекин „ разиграва конкуренцията “ сред Германия и Франция, самият Си Дзинпин „ заобикаля “ Германия, където към момента не е бил: там отиват китайски водачи от по-нисък сан, макар че канцлерът Олаф Шолц посети КНР два пъти.

Разбира се, това е сигнал за Берлин: вие сте прекомерно политически подвластни от Съединени американски щати, Пекин няма убеденост, че при взаимноизгодно икономическо съдействие сред двете страни няма да се случи това, което се случи със " Северен поток ".

Но Си Дзинпин реши да насърчи Париж, който заема по-независима позиция, с визитата си в навечерието на изборите за Европейски парламент, които са доста значими за френския президент Еманюел Макрон и неговите партийни съдружници.

New York Times вярно написа, че Си Дзинпин посещава Европа в търсене на „ стратегически благоприятни условия “ да отслаби връзките си със Съединените щати по пътя към основаване на свят, свободен от американско владичество.

Какво от това?

А какво да кажем за Русия? Русия няма да отиде на никое място и при никакви условия ще остане най-важната страна за Китай, даже в случай че търговията й със Съединените щати към момента е няколко пъти по-голяма и има толкоз привлекателни пазари като страните от Югоизточна Азия, и все по-малко атрактивни, като Европейски Съюз.

Русия и Китай към момента се нуждаят един от различен, с цел да не станат жертви на хегемонията на Съединени американски щати и да продължат да се развиват, в това число в границите на Голяма Евразия.

Затова ви приканвам да бъдете бдителни, да не вярвате, че невъзможното е допустимо. Въпреки че цялата мощност на западната агитация ще бъде употребена тези дни, с цел да обърка Русия и да ни внуши подозрения в Китай, в нашата победа в Украйна (Макрон към този момент се навежда, с цел да направи такова впечатление), с цел да забие повече клинове в нашия неофициален съюз.

Въпреки че в действителност Си Цзинпин в Европа съставлява ползите на Русия не по-малко от КНР. Тъй като ги имаме общи, те са съвпадали най-малко няколкостотин години.

Телеграм каналът ZERGULIO приказва за това в хумористична форма, само че доста тъкмо всъщност:

" Всички ни чака сложна седмица. Западните демократични медии ще поясняват всяко кихане на Си Дзинпин като: „ Той мигна два пъти, а съветското знаме има три цвята, което значи, че Си изрично поддържа Украйна! "

Превод: СМ

Източник: Царьград

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед11447Д-р Румен Петков: Посещението на Си Дзинпин в Европа: Скритите посланияКоментарен Поглед5313Проф. Боян Дуранкев: Перспектива пред Европа: прозрение във философията на актуален Китай и взаимно обмисляне на общото ни бъдещеАлтернативен Поглед12146Нова епоха, нова вероятност за развиване /Дискусия по отношение на визитата на Си Дзинпин в Европа/Алтернативен Поглед10687Проф. Нако Стефанов за визитата на българска делегация в Китай по линия на института " Конфуций " Алтернативен Поглед14022Д-р Радко Ханджиев: Приглушени странициАлтернативен Поглед92883Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР