Ваксината срещу коклюш е напълно безопасна за бебета и бременните

...
Ваксината срещу коклюш е напълно безопасна за бебета и бременните
Коментари Харесай

Педиатърът д-р Атанасов: Ваксината срещу коклюш е безопасна за бебета и бременни

Ваксината против коклюш е изцяло безвредна за бебета и бременните дами. Това сподели в студиото на bTV новините педиатърът доктор Александър Атанасов.

„ Ваксините са основани като защитно средство против рискови инфекциозни сътрудници. Коклюшът е бактериална зараза, една от най-заразните инфекции. Заболяването е изключително рисково за най-малките бебенца – там процентът на смъртност е сериозен “, разясни той.

Д-р Александър Атанасов е безапелационен, че в извънредно редки случаи може да се появи тежка алергична реакция към имунизацията, само че в всеобщия случай тя е потребна и родителите не трябва да се опасяват от нея. „ Тук приказва за реакция, която е с периодичност едно на милион. Аз не съм имал подобен случай в практиката си “, разясни той.

 Служебният здравен министър: Регистрирани са 843 случая на коклюш България 3 мин. Служебният здравен министър: Регистрирани са 843 случая на коклюш  Започва безплатната имунизация на бременни против коклюш България 3 мин. Започва безплатната имунизация на бременни против коклюш  Бебетата към този момент могат да бъдат имунизирани против коклюш по-рано България 2 мин. Бебетата към този момент могат да бъдат имунизирани против коклюш по-рано  Кондева: Имаме данни за епидемиологично разпространяване на коклюш, само че нещата са под надзор 120 минути 4 мин. Кондева: Имаме данни за епидемиологично разпространяване на коклюш, само че нещата са под надзор  Служебният здравен министър: Регистрирани са 843 случая на коклюш България 3 мин. Служебният здравен министър: Регистрирани са 843 случая на коклюш  Започва безплатната имунизация на бременни против коклюш България 3 мин. Започва безплатната имунизация на бременни против коклюш  Бебетата към този момент могат да бъдат имунизирани против коклюш по-рано България 2 мин. Бебетата към този момент могат да бъдат имунизирани против коклюш по-рано  Кондева: Имаме данни за епидемиологично разпространяване на коклюш, само че нещата са под надзор 120 минути 4 мин. Кондева: Имаме данни за епидемиологично разпространяване на коклюш, само че нещата са под надзор

По отношение на бременните дами той разясни, че имунизацията е изцяло безвредна за тях и за бъдещите им деца.

„ Изцяло разрешено е имунизацията да се ползва на по-малки бебета. Досега първото убождане се правеше по време на профилактичния обзор на бебето. Новородените имат такива прегледи на всеки месец до навършването на една годинка “, изясни още той.

Педиатърът напомни, че в Неонатологията (веднага след раждането) на бебето се постояват две ваксини – БЦЖ против туберкулоза и такава против хепатит В.

„ Имунната система на бебета на 6-седмична възраст е изцяло пригодена на реагира на имунизациите. Не инцидентно се организират толкоз изследвания преди дадена ваксина да се пусне в здравната процедура “, изясни той на въпрос дали организмът на бебето не се натоварва с толкоз доста ваксини в такава нежна възраст.

Той уточни и какво би станало с бебе, което не е имунизирано и се е заразило с коклюш . „ Заболяването ще протече тежко, ще се наложи дълготрайно болнично лекуване и за жалост това дете ще е с доста увреждания, в това число може да се стигне и до най-лошия вероятен излаз “, разясни той.

Педиатърът изясни също по този начин, че има едно неправилно разбиране, че когато човек към този момент се е заразил с нещо (независимо дали става дума за коклюш или грип), болестта при него ще протече по-тежко. „ Няма такова нещо. Няма някаква здравна логичност в това нещо “, безапелационен е доктор Атанасов.

Той чака повишение на болните с коклюш след празниците , поради събиранията в по-големи компании. И добави, че сега измежду децата се популяризира скарлатина и варицела.

„ Има доста ефикасна ваксина против варицела и горещо предлагам тя де се употребява. Ваксина против скарлатина няма “, сподели още педиатърът.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР