Втори протест в столичния център заради новата организация на движението

...
Втори протест в столичния център заради новата организация на движението
Коментари Харесай

Протести и недоволство в София срещу реорганизацията по бул. „Витоша“

Втори митинг в столичния център поради новата организация на придвижването по булевардите „ Патриарх Евтимий “ и „ Витоша “ . Протестиращите настояват, че планът е бил признат без допитването на живущите в региона, които са най-потърпевши от реорганизацията.

В днешната проява се включи и Филип Лазаров . Той споделя пред „ NOVA “, че след паркирането лидерът няма къде да отиде , защото пресичането на булеварда и лентата за велосипедисти е нарушаване . Самото паркиране напред , съгласно новите правила, е нарушаване , защото би трябвало да се пресече насрещната лента.

„ Това е едно доста забавно оборудване, където се намираме сега в София. Може би безусловно всички „ специалисти “ по този начин шеговито са седнали и са измислили по какъв начин да има най-вече предпоставки за нарушавания, ПТП и така нататък “, съобщи още Лазаров, обяснявай, че когато автомобилът се движи единствено в една лента напред и реши, че ще паркира обратно, би трябвало да пусне спешни светлини .

„ Тръгваме да паркираме, само че проблемите не свършват дотук. Следващият проблем – виждаме бус е паркирал, той е задоволително дълъг, тъй че хем стърчи на пътното платно, хем е в лентата на колоездачите “ , прибавя Лазаров, споделяйки, че го обърква и остарялата маркировка на лентата за велосипедистите , която към момента е на тротоара. И поради това пита къде ще вървят пешеходците.

По време на митинга Лазаров прави втори опит за паркиране , този път както новите разпоредбите го изискват – обратно . Преди това обаче би трябвало да излезе от мястото, на което е паркирал напред.

„ За да излезем – следващото нарушаване би трябвало да създадем. Започваме да караме леко обратно. Хубавото е, че когато сме спрели напред и сме в нарушаване, въпреки всичко виждаме дали идва автомобил. Един път сме в нарушаване, веднъж обаче няма да ни ударят. Виждаме в този момент дали идва автомобил и караме обратно към вярната лента, включваме се в придвижването “ , изяснява Лазаров и по-късно захожда , с цел да паркира по верния метод обратно .

Има и недоволства, че са заличени места за хора с увреждания . Платното за в двете посоки придвижване на колите пък е толкоз стеснено, че непрестанно се образуват тапи .

Срещу новата маркировка стачкуват и таксиметровите водачи , които са л ишени от стоянките в региона, на който разчитат доста поради близостта до НДК, предава „ bTV “.

От Столична община са безапелационни – планът е изпълнен по този начин, че разрешава видимост  от всички страни.

Междувременно от Европейския център за транспортни политики /ЕЦТП/ оповестиха във Фейсбук, че са дали на съд новата организация на придвижването:

„ С изключително внимание и мощна паника Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) следи обстановката и мненията по отношение на новата организация на придвижването, въведена в центъра на София.

С всеки минал час е все по-ясно, че светкавичното й въвеждане не просто основава неудобства и незадоволство за доста поданици и посетители на столицата, а е явна причина за пораждане на произшествия, увеличение на замърсяването на въздуха, мотив за спорове и така нататък

Като неправителствена организация в социална изгода сме длъжни да вземем неотложно експертно отношение в името точно на публичния интерес. Затова заведохме дело против въвеждането на новата организация на придвижването по бул. „ Патриарх Евтимий “, бул. „ Витоша “ и ул. „ Проф. Ф. Нансен “.

Документите, импортирани в съда, съдържат точни причини, основани на законовите разпореждания в Република България и тяхното неспазване в съответния случай. Детайлите са доста и са изложени в детайли в документите, само че е задоволително да посочим, че новата организация на придвижването непосредствено нарушава и условията, въведени посредством Приложение щ 9 към член 67 на Наредба щ РД-02-20-2 от 20 декември 2017 година за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии.

Управляващите Столична община показват рисково държание, защитавайки желанията на една дребна част от ползващите пътната инфраструктура на София. ЕЦТП не е срещу удовлетворяването на желанията на феновете на напредването с велосипед, само че е изрично срещу това да става за сметка на останалата част от хората, без за тях да се основават други възможности за решение на проблемите, да вземем за пример създаване на съответни паркинги.

Липсва добре предпазена обосновка за това по какъв начин новите велоалеи и новоразчертаните места за паркиране ще подобрят изискванията за напредване и престой в центъра на София. Дори в почивните дни стана повече от ясно, че нововъведенията провокират усложняване и закъснение на трафика, надлежно по-голямо замърсяване на въздуха, основават спор сред ползвателите на велоалеите и спирките на градския превоз, объркват тотално метода на паркиране и потеглянето от фрапантно понижения брой места за задачата. А директното унищожаване и на стоянката за таксита на бул. „ Витоша “ също е причина за пораждане на конфлитни обстановки.

Недоумяваме по какъв метод и на база на какъв опит е направен проектът за новата организация, от къде са взети за образец положителни и работещи практики (например от Нидерландия, Англия и др.). Както недоумяваме и с кои институции е координиран този явно незаконосъобразен план.

Да не приказваме, че публичното мнение очевидно е било последното нещо, което е представлявало интерес за въвелите тази оригиналност!

Важно е да отбележим още, че нападките в персонално качество към членове на ЕЦТП, да вземем за пример по отношение на имената им, показват незрялост, непрофесионализъм и изтощение откъм причини по отношение на толкоз сериозен проблем за София. “

Национална агенция за приходите и митниците стартират физическа инвентаризация на наличностите в „ Лукойл “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР