На 29 юни отбелязваме Петровден. На този ден Белоградчик отбелязва

...
На 29 юни отбелязваме Петровден. На този ден Белоградчик отбелязва
Коментари Харесай

На Петровден Белоградчик отбелязва празника на града

На 29 юни означаваме Петровден. На този ден Белоградчик отбелязва празника на града.

Той води началото си от 1906 година, когато за първи път е извършен в града под скалите Белоградчишкият панаир. Неслучайно хората от региона избират да честват навръх християнския празник, когато църквата слави християнските Първовърховни Апостоли Свети Петър и Свети Павел, споделя историята на празника зам.-кметът на Белоградчик Росен Младенов.

Името Петър произлиза от гръцката дума за " камък " (скала - petros). Предците ни, живеели от епохи на тази земя, свързват празника на Свети Петър - Петровден с неповторимите Белоградчишки скали, добавя Младенов. И Апостолите Свети Петър и Павел са определени за настойници на града.

Празникът в скалния град тази година ще стартира по традиция със Света тържествена литургия в храма " Свети Великомъченик Георги Победоносец ".

В Художествената изложба " Вълчо Вълчев “ ще бъде подредена галерия на детски рисунки от Националния конкурс „ Белоградчик-скалната столица на България “. Тази година знакът " Почетен жител на град Белоградчик и Общината” ще бъде връчен на доктор Тодор Вълов, дълготраен доктор във видинската болница.

Началото на празника ще бъде обещано вечерта на площад " Възраждане “ от духовият оркестър към Народно читалище " Развитие – 1893 година “ В концертната стратегия за празника ще вземат участие децата от детска градина " Иглика”, Мажоретен състав, Вокална група " Звънчета” и " Школа за национални танци” към Центъра за поддръжка на личностното развиване - Детски комплекс Белоградчик, певческа група " Пей сърце “ към пенсионерски клуб " Мадона “.

От 29 юни до 3 юли присъстващите на празника ще имат опцията да посетят ревюто „ Българско е!”. В него вземат участие производители на сувенири от дърво и плат, билкови сапуни, струговано дърво, градинска и битова керамика, свещи, вино, мед, дървени играчки, бижутерия и други.

Вечерта на 29 юни, на сцената в местността " Панаирището “, измежду скалите, ще стартира концерт, с който ще бъде даден старта на обичайния Белоградчишки панаир, който ще продължи до 3 юли в това число.

На 30 юни в Белоградчик ще гостува Общинският трагичен спектакъл - Видин с постановката " Няма да платим, няма да платим! " по Дари Фо. Представлението ще се играе в салона на читалището, а входът е свободен.

На 1 и 2 юли панаирът продължава с доста атракции и занимания за деца и възрастни. Концертните изяви са от 20 часа, като в петък на 1 юли ще свири и пее Йордан Йончев - Гъмзата, а на втори юли- концерт ще изнесе сръбската певица Наташа Джорджевич. В същия ден по традиция в Заседателна зала на общинската администрация ще стартира креативната среща на Литературен клуб " Георги Савчев " при Народно читалище " Развитие - 1893 година ", която се провежда взаимно с Дружеството на писателите от Видин.

Източник: DARIKNEWS
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР