На 29 октомври избираме местна власт – кметове и общински

...
На 29 октомври избираме местна власт – кметове и общински
Коментари Харесай

Избираме местна власт, гласуваме само на хартия

На 29 октомври избираме локална власт – кметове и общински съветници. В трита най-големи градове – София, Пловдив и Варна, се избират и кметове на региони.

Това важи и за балотажите

На тези избори ще се гласоподава единствено с хартиени бюлетини, без машини. Съгласно Изборния кодекс трябваше да има избор сред машинно гласоподаване и с хартия в секциите с над 300 гласоподаватели. Причината за отпадането на машините е решение на Централната изборна комисия (ЦИК) единствено два дни преди вота. 

Очакваме вашите отговори!

ЦИК взе това решението на база отчет на ДАНС , в който се твърди, че вотът от машините може да бъде манипулиран и апел на ГЕРБ и Движение за права и свободи да се анулира гласуването с машини. Към тях се причислиха и опозиционните партии в парламента – „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и „ ИТН “.

От ПП-ДБ се оповестиха срещу отхвърли от машините, а министър председателят Николай Денков прикани ЦИК да анулира решението си, само че от комисията отхвърлиха.

Общинската изборна комисия  (ОИК) в София реши , че в столицата въпреки всичко ще се гласоподава с машини, само че от ЦИК предизвестиха, че това ще е нелегално.

Върховният административен съд ще се произнесе по жалбата против Комисията най-рано в понеделник

Близо 12 300 е общият брой на секциите в страната. 58 са записаните партии и 9 обединенията в ЦИК за присъединяване на локалните избори.  Отделно има доста локални обединения и инициативни комитети.

Изборният ден стартира в 7 ч. сутринта и би трябвало да завърши в 20 ч. Забранени са политическата пропаганда и оповестението на резултати от социологически изследвания. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР