На 29 октомври 2023 г. ще гласуваме на редовни местни

...
На 29 октомври 2023 г. ще гласуваме на редовни местни
Коментари Харесай

Как, къде, кога гласуваме на местните избори на 29 октомври? Всичко, което трябва да знаем за изборния ден

На 29 октомври 2023 година ще гласуваме на постоянни локални избори, които ще дефинират бъдещето на властта по места за идващите четири години.

И този път гласоподавателите ще могат да избират по какъв начин да упражнят вота си - с машина или на хартия.

Бюлетините, в които те ще би трябвало да подадат гласа си в неделя, са повече от тези на парламентарните избори:
за общински съветници,за кмет на община,за кмет на региони за кмет на кметство.
" Булевард България " събра на едно място всичко, което би трябвало да знаем за метода, по който протича изборният ден - по какъв начин се гласоподава с машина и по какъв начин с хартиените бюлетини, по какъв начин се отбелязва преференциален избор за претендент от определената листа за общински съвет, по какъв начин да открием изборната секция, в която би трябвало да гласуваме, по какъв начин гласоподават хората с увреждания, до какъв брой часа можем да пуснем бюлетина и още куп други въпроси и отговори, които ще са потребни за вота.

Кой има право да гласоподава на локалните избори?

Съгласно Изборния кодекс на локалните избори право на глас имат всички български жители, навършили 18-годишна възраст към деня на изборите, като се изключи поставените под забраняване и изтърпяващите наказване " отнемане от независимост ".

Тъй като вотът е за локални управляващи, гласоподавателят може да гласоподава единствено в обитаемото място, където е непрекъснатият му адрес - този, записан в персоналната му карта, или където е регистриран по сегашен адрес. (Кой може да гласоподава по сегашен адрес - виж по-долу).

За какво гласуваме на локалните избори?

Можем да гласуваме за общински съветници, както и за кмет на общината, областен кмет и/или кмет на кметството според от местоживеенето (вашата непрекъсната или сегашна адресна регистрация). Гражданите имат право на един глас за всяка от тези листи, които са разнообразни и се отнасят за избора на претенденти на разнообразни длъжности.

Как се гласоподава за Общински съвет?

Бюлетината за избор на общински съветницие обособена от тази за кмет. Всяка партия или коалиция има по 1 листа в община. Това конкретизиране важи за София, която на парламентарни избори е разграничена на 3 изборни региона, всеки от които излъчва свои депутати. На локални избори жителите на цяла София излъчват дружно представителите си в Столичния общинския съвет.

Освен партии и обединения, право да се кандидатират имат и самостоятелни кандидати за общински съвет.

По закон локалните избори се организират в два тура, само че вторият е единствено за кметските листи и то единствено в случай че никой от претендентите не събере нужната поддръжка от над 50% от пуснатите бюлетини. Балотаж за избор на общински съветници няма.

Съставът на Общинския съвет в даденото обитаемо място се избира дефинитивно още на 29 октомври.

Как се гласоподава за кмет?

Бюлетини за кмет на община, кмет на регион и кмет на кметство са разнообразни и в тях има разнообразни претенденти, защото това са разнообразни длъжности.

Избори за районни кметове има единствено в София, Пловдив и Варна, защото те са единствените градове с районно разделяне.

Изборите за кмет на кметство има в обитаемоте места, които към датата на обявяване на указа за насрочване на изборите са с население над 100 души с непрекъснат адрес. Това значи, че не във всички села ще се гласоподава за кмет - там, където са регистрирани по-малко от 100 гласоподаватели, определеният кмет на общината, към която е селото, ще назначи кметски наместници.

Ще има ли балотаж?

За да бъде определен за кмет, претендентът би трябвало да получи повече от 50% от вота на гласувалите в съответното обитаемо място. Ако на първия тур никой от претендентите не успее да събере нужната поддръжка, има втори тур - така наречен балотаж. В него присъединяване взимат единствено двамата кандидати с най-високи резултати от първото гласоподаване. Балотажът се организира тъкмо седмица след първия тур - в този момент датата е 5 ноември.

Какво ми би трябвало, с цел да гласоподавам?

Нужна е годна персонална карта, която се показва на място, или документ от Министерство на вътрешните работи, че е подадено заявление за издаване на персонална карта от съответния гласоподавател. Службите на Министерство на вътрешните работи за издаване на документи за идентичност работят изключително по време на избори, тъй че с втория документ можете да се сдобиете и в почивните дни, в случай че срокът на годност на персоналната ви карта е изминал.

Къде да гласоподавам?

Всеки български жител с изборни права може да ревизира номера и адреса на изборната секция, в която ще гласоподава на изборите. Това може да стане по следните способи:
Онлайн посредством информация в. За задачата би трябвало да посочите ЕГН, име, както и числа от автоматизирано генериран код.Като изпратите SMS на номер 18429 – номерът е един за всички мобилни оператори и известието е на цена от 0,25 лева без Данък добавена стойност. Ще получите противоположен SMS с номера и адреса на своята секция.Проверка може да се направи и на единния номер 0800 1 4726 - избира се гратис от територията на страната.
Гласуването се прави по непрекъснат адрес - този, който е записан в персоналната карта. Възможно е гласоподаване и по сегашен адрес, само че за него би трябвало да имате подадено авансово заявление за регистриране в изборния лист на съответната администрация и това би трябвало да се е случило преди 14 октомври. Ако нямате такова заявление, можете да гласувате единствено по непрекъснат адрес.

Мога ли да гласоподавам по сегашен адрес?

На локалните избори можете да гласувате по сегашен адрес, единствено в случай че до 14 октомври 2023 година сте подали заявление за това в общината, в която сте регистриран по сегашен адрес. Заявления, подавани за предходни избори, не важат.

Допълнително изискване за този избор е адресната регистрация на съответното място да е била направена най-малко шест месеца преди деня на вота - в тази ситуация 28 април.

Мога ли да гласоподавам от чужбина?

На локални избори няма изборни секции в чужбина. При сегашен адрес отвън страната българските жители не могат да гласоподават в локалните избори даже. Това е така наречен " принцип на уседналост ".

До какъв брой часа мога да гласоподавам?

На 29 октомври изборният ден ще стартира в 7.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, само че с най-много един час - до 21.00 ч.

Как се гласоподава с машина?

Избирателят, които изиска да гласоподава с машина, декларира това при влизане в изборната секция и получава карта от член на секционната комисия. Картата се слага в слота на машината с чипа напред, с цел да се задейства менюто за гласоподаване.

На първия екран жителят може да избере в кои избори желае да гласоподава. Симулаторът на ЦИК съдържа всички вероятни варианти (колко от тях ще бъдат изписани на екрана, зависи от секцията, в която се гласува):
Избори за общински съветнициИзбори за кмет на общинаИзбори за кмет на районИзбори за кмет на кметство
Гласоподавателят би трябвало да означи " Избери всички " или да маркира поотделно единствено тези избори, в които желае да взе участие. Ако реши, човек има право да гласоподава единствено за кмет, или единствено за общински съвет.

Преди да продължи напред, системата ще изиска от гласоподавателя да удостовери желанието си в кои избори желае да гласоподава. Машината ще предизвести, че един път удостоверил избора си тук, той повече няма да може да бъде променян.

Ако гласоподавателят е пропуснал да маркира избор, в който би желал да взе участие, в този момент е моментът да натисне " Връщане обратно " и да го добави. Ако всичко е наред - натиска " Потвърждавам ".

Електронните бюлетини ще се пресъздават в поредността на посочените избори. Екранът с бюлетината за общински съветници ще бъде разграничен на 2 половини - отляво са изписани имената на партиите, обединенията и самостоятелните претенденти (както и опцията " Не поддържам никого " ), а вдясно са следващите номера на хората в листата, за които може да се гласоподава с преференция по избор.

След избор при натискането на бутона за последваща алтернатива ще се появяват и бюлетините за кмет на община / регион / кметство (в взаимозависимост от мястото, на което гласувате).

В лявата колона ще бъдат забележими имената на партиите и обединенията, в средата са поместени следващите номера съгласно жребия на ЦИК, а вдясно - имената на съответните претенденти за кмет. В края на листата са изборени и самостоятелните претенденти, а последната допустима алтернатива е " Не поддържам никого ".

Избирателят би трябвало да означи за кого гласоподава, с цел да може да продължи напред.

Когато бъдат преминати всички стъпки, гласоподавателят може да прегледа финално избора си - и в случай че забележи неточност, да го промени с натискане на бутона " Промени избора ".

На екрана ще бъде показан лист с всички посочени от гласоподавателя претенденти: листа за общински съвет + възможна преференция, претендент за кмет на община / регион / кметство, със съответния следващ номер и име на избраника.

Ако бъде натиснат бутон " Промени избора ", системата ще се върне към първата определена от жителя алтернатива за гласоподаване - да вземем за пример за общински съвет. Гласоподавателят ще може да промени вота си, в случай че реши - или да го удостовери.

Когато мине още веднъж през всички стъпки и се увери, че изборът му е регистриран вярно на екрана, може да натисне бутона " Гласуване ".

След сполучливо гласоподаване с машината, бюлетината, която тя принтира, се сгъва, с цел да не се вижда за кого е подаденият избор, и се предава на член на секционната комисия, който би трябвало да ѝ сложи щемпел. Бюлетините се пускат от гласоподавателя в кутията за разпечатките от машинно гласоподаване.

Как се гласоподава с хартиена бюлетина?

И на тези избори гласоподавателите могат да гласоподават с отпечатани хартиени бюлетини. Преди да нанесете гласа си, погледнете дали бюлетината е чиста - няма следи от слагане на знаци или други отличителни белези. След това се отправяте към мястото за гласоподаване.

С писалка, пишеща наложително в наследник цвят, отбелязвате със знак " Х " или " V " желан претендент и/или общинска листа на партия или коалиция. За всеки избор има обособена хартиена бюлетина.

Знакът се слага в границите на квадратчето с номера на определения претендент, партия и/или коалиция. За общински съветници може да се гласоподава преференциално (виж по-долу).

След като извършите това, сгънете бюлетината по този начин, че вотът ви да е прикрит, а специфичното място за втори щемпел върху бюлетината да остане от горната страна. Преди да пуснете бюлетината в урната, вторият щемпел би трябвало да бъде подложен от член на СИК и да бъде откъснат хартиеният откъслек от бюлетината, който се пуска в обособена непрозрачна кутия. Ако даже едно от изискванията не е изпълнено, рискувате вотът ви да бъде разгласен за недействителен!

Мога ли да гласоподавам с преференция?

Избирателят има право да гласоподава с преференции в листата за общински съветници. За задачата той би трябвало авансово да знае номера на претендента, който желае да поддържа в листата, която е избрал, и да го означи в бюлетината. Номерата на претендентите за преференция са изписани в кръгчета в дясната страна на бюлетината и са от 100 нагоре.

При гласоподаване с машина и преференциалното гласоподаване става с допиране на екрана, а при гласоподаване с хартиена бюлетина се слага " X " или " V " в кръгчето от дясната страна на бюлетината, оставена за преференции.

За да размести партийната класификация в листата с претенденти, даден кандидат би трябвало да е получил персонално желание от повече от 7% от жителите, които са дали своят вот за партийната листа, от която той е част. Кандидатите с най-вече преференции над този предел пренареждат листата, като на доктрина е допустимо даже последният в нея да стане първи.

Какво става, в случай че гласоподавам с " Не поддържам никого "?

Във всички бюлетини за локалните избори има алтернатива да се гласоподава с " Не поддържам никого ". Гласовете се броят единствено за изборната интензивност и не въздействат на крайното отчитане на вота.

Как могат да гласоподават хората с увреждания?

Хората с трайни увреждания, които не им разрешават да стигнат до изборната си секция съгласно адреса им, могат да създадат това посредством преносима изборна кутия. Срокът за подаване на заявки за това изтече на 14 октомври и от тази алтернатива могат да се възползват единствено хората, които към този момент са подали заявление.

Ако този период се изпусне, гласоподавателите с трайни увреждания могат да гласоподават с преносима изборна кутия, само че следва да са декларирали желанието си до 5 дни преди изборния ден (до 23 октомври) и то при изискване, че на територията на обитаемото им място има преносима секционна изборна комисия.

Аз съм студент. Мога ли да гласоподавам в обитаемото място, в което изучавам?

На тези избори студентите няма да могат да гласоподават със студентска брошура. Техният избор може да бъде регистриран единствено в изборна секция по техния непрекъснат или сегашен адрес надлежно наредбите за останалите гласоподаватели.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР