На 29 май, в 18:30 часа в Градска художествена галерия

...
На 29 май, в 18:30 часа в Градска художествена галерия
Коментари Харесай

На 29 май връчват първата Европейска литературна награда Димитър Димов

 На 29 май, в 18:30 часа в Градска художествена изложба " Борис Георгиев " – Варна, ще бъде връчена първата Европейска литературна премия за разказ " Димитър Димов “. За влиятелния приз, който бе основан през 2018 година във връзка тазгодишното отбелязване на 110 години от рождението на видния български публицист, се борят създателите Дмитрий Глуховски, Добромир Байчев, Жером Ферари, Саулюс Шалтянис и Тайе Селаси, а четирима от тях ще участват персонално на церемонията в Морската столица.

Преди малко повече от месец станаха известни имената на петте романи-финалисти в първото издание на състезанието за Европейска литературна премия за разказ " Димитър Димов “. Това са " Глиненият цар “ (изд. Конкурс за непубликуван български разказ " Развитие “) на българина Добромир Байчев, " Дневникът на еврейската принцеса “ (изд. " Наука и изкуство “) на литовеца Саулюс Шалтянис, " Отивам си е възвратен глагол “ (изд. " Жанет 45 “) от британката Тайе Селаси, " Проповед за рухването на Рим “ (изд. " Факел Експрес “) от французина Жером Ферари и " Текст “ (изд. " Сиела “) на руснака Дмитрий Глуховски. Четирима от създателите – Байчев, Глуховски, Ферари и Шалтянис – са удостоверили гостуването си във Варна и ще участват персонално на церемонията по връчването на премията. Събитието ще се състои на 29 май от 18:30 часа в Градска художествена изложба " Борис Георгиев “ – Варна, а негов водещ ще бъде известният ефирен публицист Бойко Василев. За музикалното оформление ще се погрижи единственият по рода си в България типичен камерен оркестър " Анима “, чийто членове са преподаватели по музика в разнообразни образователни заведения.

По време на церемонията ще бъде оповестено и анонимното все още петчленно жури на премията.

Европейска литературна премия за разказ " Димитър Димов “ е учредена под патронажа на кмета на Община Варна във връзка 110 години от рождението на Димов. Конкурсът има единствено една категория – разказ, и единствено една премия – първа, в размер на 10 000 лева и особено направена статуетка.

С церемонията по връчването на Европейска литературна премия за разказ " Димитър Димов “ се открива и третото издание на фестивала ВарнаЛит. Като публични посетители и на фестивала, по време на визитата си в Морската столица Добромир Байчев, Саулюс Шалтянис, Жером Ферари и Дмитрий Глуховски ще се срещнат с възпитаници в разнообразни варненски учебни заведения, с цел да опишат повече за писането, литературата и любовта към четенето.

Подробности за Европейска литературна премия " Димитър Димов “ можете да прочетете в уеб страницата на ВарнаЛит, както и на Община Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР