На 28 юли се отбелязва Световния ден за борба с

...
На 28 юли се отбелязва Световния ден за борба с
Коментари Харесай

Световен ден за борба с хепатита

На 28 юли се отбелязва Световния ден за битка с хепатита. Целта е повече хора по света да се срещнат с подлата болест и да се насърчи профилактиката, диагностиката и лекуването й. Датата не е инцидентна – 28 юли е рождения ден на нобеловият лауреат проф. Барух Самуел Блумберг - откривателя на вируса на хепатит B.

Световния ден за битка с хепатита се отбелязва с редица събития и прояви от 2008 година насам.

Вирусите на хепатит A, B, C, D и Е могат да провокират остра и хронична зараза и инфектиране на черния дроб, което може да докара до цироза и рак на черния дроб. Тези вируси съставляват главен световен здравен риск за към 240 милиона души, които са хронично инфектирани с вируса на хепатит B и към 150 милиона души с хепатит C. Само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират. Хепатитът е едно от най-коварните болести, защото заради неналичието на ясни признаци мнозина не знаят, че са инфектирани.

Насърчаване на предварителната защита, скрининг и надзор на вируса, по-широкото разпространение на ваксини за хепатит, световни координирани дейности против заболяването са единствено част от задачите, които си слага Световната здравна организация с отбелязването на този ден.

През 2012 година бе подложен и международен връх на Гинес, откакто 12 588 души от 20 разнообразни страни пресъздадоха трите маймунки „ Не слушам, не виждам, не приказвам ", с което алегорично демонстрираха пренебрегването и неналичието на знания към заболяването.

Половин милион души в България имат хепатит, без да знаят

Деветдесет на 100 от българите не знаят какво е хепатит С, сочи изследване на съдружие " ХепАктив ". 350 000 души са носители на хепатит Б и 150 000 - на хепатит С, без да знаят това. Затова е значимо един път годишно да се вършат профилактични проучвания.

Според специалисти - за бъде отстранено болестта, регулярно би трябвало да се организират скрининги измежду популацията, защото заболяването протича безсимптомно и пациентите схващат нея, едвам когато към този момент са настъпили затруднения.

Това е заболяване, което се предава по кръвен път. Лечението, което се отпуска от Здравната каса, все още е с интерферон. В международен проект от ден на ден навлизат новите лечения, които са безинтерферонови и които са с висок % успеваемост - над 95% късмет за изцеление на пациента. Ние се надяваме, че ще имаме поддръжката на институциите и министерството тези лечения да влязат в рационално къс период и при нас. Има пациенти, които са в доста тежко положение и не могат да се лекуват. Половин милион души в България имат хепатит, без да знаят.

Годишно единствено 1000 души с хепатит С у нас се подлагат на лекуване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР