На 28 април 1945 г. сваленият фашистки диктатор Бенито Мусолини

...
На 28 април 1945 г. сваленият фашистки диктатор Бенито Мусолини
Коментари Харесай

Цели се в гърдите - или как разстреляха Бенито Мусолини

На 28 април 1945 година сваленият фашистки деспот Бенито Мусолини (известен като Дуче) и любовницата му Клара Петачи са разстреляни от партизаните на Гарибалди. Точното място и събитията на изтезанието към момента не са известни - има няколко версии за това. След стрелбата тялото на Мусолини е обругано.

Бенито Мусолини губи въздействие в Италия доста преди края на Втората международна война. През юли 1943 година, на фона на извънредно несполучливата военна акция за италианската войска, той е отхвърлен от властта от личните си съдружници във фашистката партия (PNF). Политическата рецесия е белязана от ареста на Мусолини, разпускането на PNF и изтеглянето на Италия от войната, написа gazeta.ru.

На 12 септември 1943 година сваленият деспот е освободен от ареста от немски парашутисти под управлението на Ото Скорцен.

Морално унищожен и с редица здравословни проблеми, Мусолини желае най-сетне да се отдалечи от политиката. Адолф Хитлер обаче не му разрешава да се пенсионира . По време на срещата им във " Вълчето леговище ", фюрерът желае Мусолини да се върне в Италия и да сътвори нова фашистка страна.

Още на 23 септември в окупираната от германците северна част на Апенинския полуостров е провъзгласена марионетната италианска обществена република, по-известна като Република Сало. Тя се опира само на военната мощност на Третия райх .

Самият Мусолини, на 60 години, макар позицията на провъзгласен за държавен глава, към този момент няма самостоятелност и е употребен от нацистите единствено като заслон за осъществяване на избрани решения.
 Адолф Хитлер и Бенито Мусолини
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР