На 27 януари 2023 г. в София, България, се проведе

...
На 27 януари 2023 г. в София, България, се проведе
Коментари Харесай

Проект #SWIM – Swim Without Fear стартира с партньорска среща в София

На 27 януари 2023 година в София, България, се организира първата среща на интернационалния консорциум, който ще координира новаторската самодейност #SWIM – Swim Without Fear (Плувай без страх), чиито действия ще се извършват през идващите 18 месеца. Представителите на консорциума имаха опция да проучват и възнамеряват дружно дейностите на план #SWIM, които ще започват с необятно проучване на хидрофобията в ранна възраст. По време на срещата бе показан първият инструмент, който да спомогне възприемането на децата на водната среда като място за развлечение и наслада – приложение с добавена действителност, което напълно скоро родителите и спортните организации ще имат опция да изтеглят гратис от уебстраницата на плана: www.myswim.org.

България и Хърватия са страни, в които морският туризъм съставлява огромна част от стопанската система. Всяка година, в двете страни, от удавяне умират огромен брой деца, които не могат да плуват или се опасяват от водата. Добре прочут факт е, че страхът от водата и плуването е доста публикуван измежду децата. Спортът е един от най-мощните принадлежности, които могат да подкрепят процеса на приобщаване и по щадящ метод да даде нови благоприятни условия на посочената целева група. Проектът „ #SWIM! “ има за цел да употребява връзката сред спорта и превъзмогването на психическите проблеми по новаторски и друг метод, а точно като създаде справочник с положителни практики, който ще бъде потребен както за родителите, по този начин и за организациите, занимаващи се с плуване. „ Swim Without Fear “ (Плувай без страх) е малко взаимно партньорство в региона на спорта, което има за цел да донесе изгоди на дребните бъдещи плувци и техните родители и фамилии, както и на плувните клубове и техните треньори/инструктори:

Ползи за децата:

1. Преодоляване на вродения боязън от водата при множеството деца в ранна възраст (4-6 години);

2. Овладяване на напълно базови умения за плуване. След превъзмогването на страха от водата идва ред на игрите в нея – с топка, с колан за плуване, с надуваем дюшек;

3. Заемане на вярна стойка/позиция във водата.

Ползи за родителите и фамилиите:

1. Пълноценни почивки към водните басейни – басейни, морета, езера и др.;

2. Спестяване на разноски за такси за инструктори по плуване.

Ползи за спортните клубове:

Според множеството експерти, образованието по плуване може да стартира на 6-7-годишна възраст. В допълнение към насочеността на спортните клубове към чистия спорт и проблемите на спортното образование, когато децата идват в клуба, те идват без да се опасяват и с към този момент култивирана обич към водата. Тогава с изключение на, че образованието е по-бързо и по-плавно, се оказва, че гениите на някои деца могат да бъдат открити и развити на по-късен стадий.

Основни резултати от плана:

1. Провеждане на проучвания на потребностите в партньорските държави;

2. Печатно издание на справочник „ Swim Without Fear “ (Плувай без страх), което ще бъде в помощ на родителите и организациите и ще бъде публикувано в детски градини, учебни заведения, хотели и плувни басейни;

3. Онлайн платформа, в която ще бъдат оповестени изданието на наръчника и видеоклипове с насоки. Всички те ще бъдат преведени на 3 езика: британски, български и хърватски;

4. Тестово плувно събитие в София, България, в края на плана по време на заключителната среща, с цел да се показват методите, препоръчани в наръчника „ Swim Without Fear “ (Плувай без страх).

Проект #SWIM! е в сходство с хоризонталните цели на стратегия Еразъм+, ориентирани към даване на включване и многообразие във всички области на образованието, образованието, младежта и спорта. С публикуването на наръчника „ Swim Without Fear “ (Плувай без страх) нашият план цели да покаже връзката сред родителите и децата и по какъв начин елементарно да използваме свободното си време, с цел да изградим характера и уменията на нашите деца. Провеждането на събитията #SWIM! с 10 двойки родители с деца има за цел да покаже и другата мощна връзка, която би повлияла позитивно на превъзмогването на страха – тази сред децата.

Партньорските организации от България и Хърватия са обединени от задачата си да утвърдят спорта (в нашия случай плуването) като учебен инструмент и да спомогнат за повишение на физическата интензивност в двете страни, а също и на интернационално равнище, като дават безвъзмезден онлайн достъп до наръчника, който ще бъде преведен на 3 езика: български, хърватски и британски.

Проект #SWIM е съ-финансиран по стратегия Еразъм+ на Европейския съюз и ще бъде изпълнен от консорциум, формиран от: Асоциация за развиване на българския спорт, Асоциация на българските плувци и Vere Montis – хърватска неправителствена организация за деен спорт.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР