На 27 февруари 2017 година Илон Мъск обяви, че ще

...
На 27 февруари 2017 година Илон Мъск обяви, че ще
Коментари Харесай

SpaceX отлага туристическия полет около Луната

На 27 февруари 2017 година Илон Мъск разгласи, че ще уважи 50 годишнината на първият пилотиран полет към Луната - този на Аполо 8, като реализира първият туристически полет към Луната.

За задачата двама души щяха да се качат на борда на галактическата капсула Dragon 2 и да се насочат на няколко на ден странствуване, след което да се завърнат на Земята.

Обещанията на Мъск обаче постоянно се разминават с действителността. В началото на тази година шефът на SpaceX разкри, че не счита да сертифицира ракетата Falcon Heavy за полети с хора на борда.

Към този миг Falcon-9 също не е сертифицирана за полети с хора, само че не е ясно далии мощността й ще е задоволителна за реализиране на задачата. Друг проблем е, че работата по галактическата капсула Dragon 2 също не е приключила.

Вече е ясно, че полет към Луната през 2018 година няма да има.

SpaceX понижи с 40 % плануваните 28 изстрелвания за тази година, като спадът отразява намаляването на поръчките за строителство и извеждане на търговски спътници в космоса.

По-важното е, че НАСА отсрочи до пролетта на 2019 година началото на постоянните пилотирани галактически полети с кораби на SpaceX и Boeing поради опасения за риск от повреди

Новите проекти на Мъск са, да употребява новата си ракета BFR за осъществяване на туристическия полет към Луната, като милиардерът разяснява, че това ще стане през 2019 година.

Ако SpaceX в действителност употребява BFR, то това няма по какъв начин да се случи - първият полет на ракетата ще бъде през 2019 година или 2020 година, а с цел да се сертифицира за полети с хора, тя би трябвало да има 9 следващи безаварийни изстрелвания.

Така, в случай че Мъск желае да съблюдава своя нов график, то той ще би трябвало да употребява Falcon-9.

Критиците на туристическите проекти на SpaceX настояват, че е противоречиво дали капсула, основана за превозването на хора към МКС, може да се употребява за полет до Луната. Съмненията им са свързани с методите за отбрана от радиация, потребността от повече запаси, като О2, храна и вода в капсулата, както и нуждата от основаването на тоалетна.

Феновете на милиардера-иноватор обаче декларират, че даже и присъщото му закъснение в периодите, той до момента е постигнал доста и е съумял да революционизира не една, а цели две промишлености. Според тях, през 2019 година или даже през 2020 година SpaceX ще влезе в историята, като компанията направила първия туристически полет към Луната.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР