На 26-ти август имен ден празнуват всички, които носят иметоАдриан,

...
На 26-ти август имен ден празнуват всички, които носят иметоАдриан,
Коментари Харесай

Църквата почита Свети мъченици Адриан и Наталия от Никомедия

На 26-ти август имен ден честват всички, които носят иметоАдриан, Адриана, Наталия.ИметоНаталия идва от латински и значи родна, рождена. Иммето Адриан произлиза от името на античен град в Северна Италия, далимето на Адриатическо море.
На този денправославната черква уважава паметта на Светите мъченици Адриан и Наталия. Те са живели по времето на император Максимиан, който останал в историята с жестокигонения против християните.

Легендата споделя, че бойците на Максимиан намерили в една пещера 23 души, които твърдо отстоявали своята религия. Войниците ги вързали и отвели при Максимиан, който опитал всичко да ги склони да се откажат - закани, мъчения и жестоки изтезания. На изтезаниятастанал очевидец Адриан, един на преторията, благороден и богат човек, непосредствен с императора. Той бил богохулник и доста севпечатлил от необяснимото за него самообладание на християните.
Адриан почнал самичък да ги разпитва какво ще получат от своя Бог за тяхното страдалчество. В диалога с мъчениците,Божията берекет се докоснала до положителната душа на Адриан. Слушайки ги, той схванал божествената истина, споделил на писарите като записват наказаните на гибел да запишат и неговото име, дружно с имената на мъченици, тъй като и той повярвал в техния господ Христос и с наслада желал да почине за него. Тази постъпка не останала ненаказана -императорът заповядал да го оковат във веригии да го отведат в тюрма, където били затворени останалите мъченици.
Адриан имал млада жена - Наталия, която изповядвала християнството. Когато научила за мъченията, на които бил подложен мъжът й, тя побързала да отиде при него в тъмницата, с цел да му даде сили. Тя прислужвала на мъчениците, грижела се за христиняте, а скоро след кончината на мъжа си и тя се споминала, като заспала безконечния си сън до неговия гроб.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР