На 25-26 април правоприлагащи органи от държави членки на ЕС,

...
На 25-26 април правоприлагащи органи от държави членки на ЕС,
Коментари Харесай

Международен координиран удар прекрати потока на терористична пропаганда от ИД

На 25-26 април правоприлагащи органи от страни членки на Европейски Съюз, Канада и Съединени американски щати започнаха взаимни дейности против „ пропагандна машина” на Ислямска страна за преустановяване на активността й, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Оперативните дейности са координирани от Специализираното звено на Европейски Съюз за следене на нелегално наличие в интернет с оглед противопоставяне на тероризма, екстремизма и незаконната миграция (EU IRU) към Европейският център за битка с тероризма (ECTC), ситуиран в централа на Европол.

Под управлението на федералната прокуратура на Белгия и с поддръжката на Евроджъст, способени органи от Белгия, България, Франция, Холандия, Румъния, Англия, Канада и Съединени американски щати участваха в координираните старания за световно противопоставяне на разпространяването на терористични материали за неустановен интервал от време.

Разследването стартира в края на 2015 година, когато профилираното звено осведоми всички страни членки на Европейски Съюз за възникването на новинарската организация „ Amaq” и за техническата резистентност на терористичната онлайн инфраструктура.

През 2016 година, с помощта на предоставените данни от страна на страни членки на Европейски Съюз и трети страни, са подхванати дейности по събаряне на мобилно приложение на „ Amaq” и съответната инфраструктура. Вследствие на това лицата, стоящи зад организацията, стартират да построяват нова и по-защитена онлайн мрежа за да затруднят правоприлагащите органи. През юни 2017 година са осъществени нови дейности, ръководени от испанските управляващи от Guardia Civil и с поддръжката на EU IRU и Съединени американски щати, ориентирани към част от онлайн инфраструктурата на новинарската организация. Благодарение на конфискувани сървъри и следващ разбор са открити радикализирани лица в над 100 страни.

В резултат на изключителното съдействие сред Отдел „ Киберпрестъпност “ към Групово дело „ Борба с проведената престъпност “ и сътрудниците им от EU IRU, федералната прокуратура на Белгия, Евроджъст, Франция, Холандия, Румъния, Англия, Канада и Съединени американски щати, на българска територия е спрян достъпът до четири сървъра, употребявани за разпространяване на информация от новинарската организация на Ислямска страна „ Amaq”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР