На 24 ноември църквата почита паметта на Св. великомъченица Екатерина.Според

...
На 24 ноември църквата почита паметта на Св. великомъченица Екатерина.Според
Коментари Харесай

Смела светица пази майките. Какво правят жените

На 24 ноември църквата уважава паметта на Св. великомъченица Екатерина.

Според преданието Екатерина е била щерка на Конт, шеф на Александрия по времето на император Максимиан. Тя получила ослепително обучение, изучила работите на най-видните философи и учени. Заявила на родителите си, че ще стъпи в брак с оня, който я превъзхожда по популярност, благосъстояние, хубост и мъдрост. Младежи от доста богати фамилии кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, само че никой не бил утвърден.

Майката на Екатерина скрито изповядвала християнството и я изпратила при един аскет, който я посветил във вярата.

Екатерина се е срещнала с тогавашния император и се е пробвала да го убеди, че прави неточност като преследва християните. Тя съумяла да притегли към християнската религия дамата на императора и доста мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, които след това били убити и оповестени за мъченици.

Екатерина влезнала в деспут с езически сановник, само че макар че го спечелила, била наказана на гибел и грубо убита. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тюрма и най-после я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е издигнат манастир.

Света Екатерина е настойничка на майките. В деня й дамите подготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора - за предотвратяване от заболявания, за здраве и благоденствие.

Днес честват Екатерина, Катерина, Катя, Тина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР